Önce Mir'i kaybettiler ardından da 6 uyduyu

Güncelleme Tarihi:

Önce Miri kaybettiler ardından da 6 uyduyu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Rusya'daki uzay çalışmalarında, son günlerde art arda büyük krizler ve başarısızlıklar yaşanıyor. Salı günü tüm dünya, 24 saat kontrolden çıkan Mir istasyonunun dünyaya düşüp düşmeyeceği endişesiyle tedirgin oldu. Mir'le daha sonra bağlantı kuruldu ve herkes rahatladı. Ruslar, dün de bir uydu grubunu taşıyan ‘‘Siklon-3’’ fiyaskosunu yaşadılar. Siklon-3 roketinin arızalanması üzerine bir anda 6 uydu yitirildi.

Plisetsk Uzay Üssü'nden çarşamba akşamı fırlatılan Siklon-3 roketi, üçüncü ünitesinin devreye girmemesi üzerine kontrolden çıktı. Roket, taşıdığı 6 uyduyu uzaya çıkartamadan Doğu Sibirya Denizi'nde Wrangel Adası'nın 58 kilometre güneyine düştü. Üç sivil ve üç askeri uydudan oluşan roket kargosunun yüzbinlerce dolar değerinde olduğu belirtildi. Roket, Rusya Savunma Bakanlığı'na ait Kosmos tipi üç uyduyu, ayrıca Gonets-D1 tipi üç iletişim uydusunu taşıyordu. Altı uydudan üçünün askeri olması ve roket kalıntılarının sonuna kadar tüketilmemiş zehirli yakıt içerebileceği göz önüne alınarak bölgeye çevre araştırma ekipleri gönderildiği de bildirildi.

Rusya Uzay Ajansı tarafından yapılan açıklamada kazanın nedeni anlaşılıncaya kadar Siklon-3 tipi roketlerin fırlatılmasının durdurulduğu belirtildi. Yetkililer, fırlatma işleminin ilk anda olumlu gittiğini, roketin ilk iki aşamasının başarıyla tamamlandığını, üçüncü aşamadaysa aniden sorun çıktığını ve bu sorunun roketin düşmesine yol açtığını belirttiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!