Ömrü belirleyen gen bulundu

Güncelleme Tarihi:

Ömrü belirleyen gen bulundu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Amerikalı bilim adamları, böcekler üzerinde yaptıkları araştırmalar sonucunda yaşam süresini belirleyen bir gen bulduklarını açıkladılar. Bilim adamları, bulunan genin insanlarda da aynı rolü oynayabileceğini belirtiyorlar.

ABD'de yayınlanan Science dergisinde araştırmayla ilgili yer alan bir yazıya göre, bilim adamları hayvan aleminin en kısa ömürlü (3 hafta) örneği olarak bilinen ‘‘caernorhabditis elegans’’ adlı bir böcek üzerinde deney yaptılar. San Francisco Üniversitesi'nden bir grup uzman, yapılan incelemeler sonucunda bir tek gende ufak bir değişiklik sonucu böceğin yaşam süresinin 2 katına çıkabildiğini gördüler.

Daf-2 olarak adlandırılan genin ensülin üretimini düzenleyen bir gen olduğu belirtiliyor. Araştırmaya göre, sözkonusu genin aktivitesi bir süre durdurulduğunda böceğin yaşlanması da duruyor. Bu süre içinde böceğin metabolizması ve doğurganlığı zarar görmüyor. Bilim adamları, genin aktivitesinin daf-16 adı verilen bir diğer gen tarafından kontrol edildiğini belirttiler. Her iki genin de insan bünyesinde bulunduğu bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!