Olumlu sinyal gelirse devam

Güncelleme Tarihi:

Olumlu sinyal gelirse devam
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 00:00

Brezilya, bundan böyle ancak olumlu bir sinyal geldiği takdirde İran ile nükleer sorunda arabulucuğa devam edeceğini açıkladı. Brezilya Dışişleri Bakanı Amorim, İran, Türkiye ve Brezilya’nın takas deklarasyonunun hâlâ masada olduğunu belirterek, “Süreç muğlak bir zeminde sürmez. Dahil olmamız için açık sinyale ihtiyacımız var” dedi.

VİYANA’da düzenlenen bir panelin ardından basına konuşan Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim Türkiye, Brezilya ve İran arasında geçen ay Tahran’da imzalanan anlaşmanın gelecekteki görüşmelere temel oluşturacağı umudunu dile getirdi. Amorim, “Tahran deklarasyonunun barışcıl müzakereyle çözüm için bir temel olarak kullanılabileceğinden hala ümitliyiz” dedi. Ancak Brezilyalı bakan, artık açık bir sinyal gelmeden sürece dahil olmayacaklarını belirtti.

FT’ye farklı konuştu

Amorim, daha önce İngiliz Financial Times (FT) Gazetesi’ne yaptığı açıklamada ise ABD ve Batı’nın tepkilerine yolaçan takas anlaşmasına ilişkin olarak, ülkesinin bundan böyle arabuluculuk yapmayacağını söylemişti. Gazeteye, “Herkesin işe yarayacağını söylediği şeyleri yaptık, ama parmaklarımız yandı” diyen Amorim, sonunda bazı insanların “Evet”i yanıt olarak kabul etmediklerini anladıklarını belirterek, adını vermeden ABD’yi suçladı.
Bakan Amorim, şöyle devam etti:

“Tekrar müzakere etmemiz gerekirse, hâlâ faydalı olabiliriz. Ama gerekli olmadıkça yeniden ileriye dönük etkili bir şekilde hareket etmeyeceğiz. Bir çözüm bulmak için bu işe dahil olduk ve bu konuda da gayret gösterdik. Ve sonra çözüm ürettiğimizde, bunun hiçbir sonucu olmadı. Anlaşmanın yapıldığı gün, anlaşma analiz bile edilmeden önce hemen verilen yanıt, yaptırımlar için BM kararı çıkarılması isteği oldu.”

ABD gelişmeden memnun

Gazetenin görüşüne yer verdiği üst düzeydeki bir Amerikalı yetkili, Brezilya’nın müzakerelerde artık kendini ön planda tutmama kararından memnuniyet duyduklarını söyledi. Amerikalı yetkili, “Brezilya ve Türkiye’yi arabulucu olacak konumda görmüyorum. İran’a yönelik yaptırımlara ‘Hayır’ oyu verdiler, tarafsız değiller” dedi.

İran’dan 2 nükleer denetçiye yasak

İRAN, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndaki (UAEK) iki denetçinin ülkeye girmesine izin vermeyeceğini bildirdi. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, ülkesinin, nükleer enerji faaliyetleri hakkında yanlış rapor sunan ve bilgi sızdıran iki UAEK müfettişinin ülkeye girişinin yasaklandığını söyledi.
Ülkesinin nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili raporun resmileşmeden ve yanlış ifadelerle basına sızdırıldığını belirten Salihi, müfettişlerin isminin geçen hafta UAEK’ya bildirildiğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!