Olaylı Cumartesi

Güncelleme Tarihi:

Olaylı Cumartesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2009 13:59

Malezya'da, hükümetin çıkardığı gözaltı yasasını protesto etmek amacıyla başkent Kuala Lumpur'da yürüyüş düzenleyen göstericilerle polis arasında şiddetli çatışmalar çıktı. Polis göz yaşartıcı gaz ve basınçlı su kullandı, 180 kişiyi gözaltına aldı. Ortalık savaş alanına döndü

Haberin Devamı

KUALA LUMPUR SAVAŞ MEYDANI

Muhalefet lideri Enver İbrahim öncülüğünde, bir cami ile bir alışveriş merkezi önünde toplanan çoğunluğu Malay, 5 binden fazla gösterici, tekbir getirerek ve "kahrolsun hükümet" sloganı atarak yürüyüşe geçti.

Malezya'daki monarşik kralın desteğini kazanmak amacıyla krala hükümetin çıkardığı İç Güvenlik Yasası'nı kınayan bir dilekçe vermek için sarayın önüne gelen bazı göstericilere polisin göz yaşartıcı gaz ve basınçlı su sıkarak müdahale ettiği, bir polis helikopterinin kalabalığın etrafında daireler çizdiği belirtildi.

Malezya'daki muhalefet partilerinden İslamcı PAS'ın üst düzey yetkilisi Selahaddin Eyüb göstericilere yaptığı konuşmada, "Bugün 100 bin kişi topladık. İç Güvenlik Yasası'nın iptal edilmesini istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Polis Başmüffetiş Yardımcısı İsmail Ömer, basına yaptığı açıklamada, 180 kişinin gözaltına alındığını belirterek, "Gözaltılara bu gösteriyi sona erdirene kadar devam edeceğiz" diye konuştu.

Malezya'daki yerel insan hakları örgütü Suaaram, Dünya İşkence ile Mücadele Örgütü ve Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu tarafından dün yayımlanan bildiride, kanunun uygulanmasındaki karanlık noktaların, İç Güvenlik Yasası'nın asıl amacını ortaya koyduğu belirtilmişti.

Malezya'daki hükümet yetkilileri, söz konusu protesto gösterisine, toplum huzurunu bozacağı gerekçesiyle izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

Siyasi gözlemciler, güvenlik tehdidi olarak değerlendirilen kişilerin mahkemeye çıkartılmadan, belirsiz bir süre gözaltında tutulmasına olanak veren İç Güvenlik Yasası'nın geçen yıl muhalefet yanlısı bir blog yazarı, bir gazeteci ve yasaklı bir Hindu hakları örgütü olan Hindraf'ın üyelerine karşı kullanıldığını belirtti.

Üyelerinin tutuklamasının ardından on binin üstünde kişinin katıldığı protesto gösterisi düzenleyen Hindraf, Malezya'daki Hint azınlığa haklar verilmesini istemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!