Obama'dan ABD halkına tarihi çağrı

Güncelleme Tarihi:

Obamadan ABD halkına tarihi çağrı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2011 10:56

ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisi üyesi Gabrielle Giffords'u hedef alan saldırıda ölenleri anmak için yaptığı konuşmada, ABD halkına tarihi bir çağrıda bulundu. Obama, başkanlıği süresince yaptığı en etkileyici konuşmalardan birinde, binlerce ABD'liye tartışmaları geride bırakıp, empatiye yer açmalarını istediği yeni bir 'medeniyet' çağını başlatma çağrısı yaptı.

TARİHİ KONUŞMADAN GÖRÜNTÜLER/Foto Galeri

Obama, Tucson’da dün düzenlenen anma töreninde, saldırıda hayatlarını kaybedenler ve kendilerini öne atan kahramanların hayatlarından ders çıkarılması gerektiğini belirtti. Başkan, bu kişilerin onuruna, yeni bir medeniyet çağının başlaması için çağrıda bulundu.

Obama, saldırının ardından yaşanan tartışmalara dikkat çekerek, trajedi üstüne trajedi yaratılmamasını istedi. Ne Demokratlara, ne de Cumhuriyetçilere eleştiri getiren Obama, “empati için herkesin içgüdülerini harekete geçirmesini istedi.”  

Obama’nın, saldırının ardından yaşanan şokun yarattığı duyguları harmanladığı etkileyici konuşmasında, “ahlaki görüşümüzü genişletmek, birbirimizi daha dikkatli dinlemek, empati için içgüdülerimizi harekete geçirmek ve tüm hayal ile isteklerimizin birbirine bağlı olduğunu hatırlamayı gerektiğini” ifade etti.

Konuşmasında, bazı politik mesajlar vermekten geri kalmayan Obama, “Eğer bu trajedi tartışmaya neden oluyorsa, onu kaybettiklerimiz için anlamlı bir hale getirelim… Bunu sadece bir süre sonra eriyip gidecek puanları kazanmak için kullanmayalım” dedi.

GIFFORDS GÖZLERİNİ AÇTI

Obama, konuşmasını, saldırıda kafasından vurulan Temsilciler Meclisi üyesi Gabrielle Giffords’u hastanedeki odasında ziyaret ettikten sonra yaptı. Ziyaret esnasında, aralarında Temsilciler Meclisi eski başkanı Nancy Pelosi’nin de bulunduğu politikacıların gözleri önünde, Giffords gözlerini açtı. Obama, McKale Memorial Arena’da toplanan 14 bin kişilik kalabalığa, Giffords’un gözlerini açtığını belirtmesiyle, büyük bir sevinç yaşandı. Duygulu anların yaşandığı törende, çok sayıda insan gözyaşlarına boğuldu.

Yardımcıları, Obama’nın konuşmasının büyük bir kısmını, Salı gecesi Beyaz Saray’da kendi eliyle yazdığını belirtti.

Obama’nın ifadeleri, Giffords’un uğradığı saldırının ardından eleştiri oklarının hedefi olan Alaska eski valisi Sarah Palin’in yayımladığı videonun ardından geldi. 2012 başkanlık seçimlerinin muhtemel adayları arasındaki Palin, kendisini eleştiren uzman ve gazetecileri “kan iftirası” atmakla suçladı.

Saldırıda ölenlerin aileleriyle telefonda konuşan Obama, konuşmasında kurbanların hayatlarına ait alıntılara da yer verdi. Obama ayrıca, saldırı esnasında olay yerine koşan ve saldırgan Jared Laughner’ı etkisiz hale getirip şarjörünü alan üç kişiyi övdü.

Obama’nın eşi Michelle, kocasıyla beraber anma törenlerinde yer almak için Arizona’ya geldi. Saldırıda yaralananları hastanede ziyaret eden ve aileleriyle görülen Michelle Obama, anma töreni esnasında Giffords’un astronot olan eşi Mark Kelly’nin yanında oturdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!