Obama yeni uzay politikasını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Obama yeni uzay politikasını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 09:48

ABD Başkanı Barack Obama'nın yeni uzay politikasının temel taşını, uzayın kullanılmasında uluslararası işbirliğinin artırılması oluşturuyor.

Obama, yazılı açıklamasında, “Politikamız, uzaydaki yükümlülüklerimizin son yıllarda değiştiğini yansıtmaktadır. Artık bir rakiple yarış halinde değiliz ve temel hedeflerimizden başında da, barışçı biçimde uzayda işbirliği gelmektedir” ifadesine yer verdi.

Her ne kadar bu yeni yaklaşım önceki yıllara göre yeni bir duyuruyu içermese de, Amerikan bakanlıkları ve yabancı hükümetlere yönelik bir yol haritası niteliği taşıdığına işaret ediliyor.

Yeni yaklaşımla ilgili 14 sayfalık belge, Beyaz Saray'ın internetteki sitesinde de bulunuyor. ABD Dışişleri Bakanlığından adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili de, “Bu yeni yaklaşımın temel taşı işbirliğidir” ifadesini kullandı ve Obama yönetiminin geçen yaz bu yeni uzay politikasını oluşturmaya başladığını, İngiltere, Fransa ve Japonya gibi müttefiklerine bu tür bir işbirliğine nasıl yaklaştıklarını sorduğunu anlattı.

Aynı yetkili, Obama yönetiminin Rusya ve Çin ile de bu konuda temasa geçtiğini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!