Obama Trump’a karşı

Güncelleme Tarihi:

Obama Trump’a karşı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2018 01:18

ABD’de 6 Kasım Salı günü yapılacak Kongre ara seçimleri için nefesler tutuldu. Trump’ın Cumhuriyetçileri, Senato’da çoğunluğu koruyabilir. Ancak Temsilciler Meclisi’nde üstünlük Demokratlar’a geçebilir. Bu nedenle kıran kırana bir kampanya yaşanıyor. Demokrat Partili eski ABD Başkanı Obama mitinglere çıkarak halkı halefi Trump’a karşı harekete geçirmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Salı günü yapılacak Kongre ara seçimlerinde 435 üyeli üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı, 100 üyeli Senato’nun ise 35 koltuğu yenilenecek. ABD Başkanı Donald Trump, Kongre’nin bu iki kanadında da çoğunluğu koruyup siyasi gündemini hayata geçirmeyi umuyor. Senato’da ibre Trump’ın Cumhuriyetçilerinden yana. Ancak Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk rakip Demokratlara geçebilir. Trump eyalet eyalet gezerken Demokratlar da bütün ağır toplarını sahaya sürüyor. En önemli silahlarından biri de Trump’tan önce ABD Başkanı olan Barack Obama... 

‘KORKU TELLALLIĞI YAPIYOR’

Başkanlığı bıraktıktan sonra bir süre siyaset sahnelerinden uzak kalan Obama, seçim kampanyalarının hızlanmaya başladığı son aylarda birçok etkinliğe katıldı. Trump’ı ‘yalan söylemek’, ‘korku tellalığı yapmak’ ve ‘siyasi şov’la suçlayan Barack Obama, “Bu siyasi karanlığın ardından, tüm ülkede halkın büyük uyanışını görüyorum” diyerek seçmen tabanını ateşlemeye çalışıyor. Önceki gün Miami’de yaptığı konuşmada, Trump’ın Anayasa’yı ele alma biçimi ve temel nezaket kurallarına uymaması nedeniyle muhafazakâr seçmeni bile rahatsız etmesi gerektiğini savundu. Obama, “Burada müşfik olan samimi muhafazakârların da olduğunu biliyorum, ama sınırda göçmen çocuklarını annelerinin kucaklarından koparıp almanın müşfik bir tarafı yok” diyerek Trump’ın göçmen politikasını eleştirdi. Obama, göçmenlere karşı sınıra askerlerin sevk edilmesini de ‘siyasi bir oyun’ olarak niteledi.

Obama Trump’a karşı

Haberin Devamı

TRUMP’TAN YANIT GELDİ

44 kenti kapsayan bir seçim turunu sürdüren Başkan Trump, olumlu ekonomik göstergeler ve Orta Amerika’dan ABD’ye doğru yürüyen göçmenlerle korku salarak seçmeni etkilemeye çalışıyor. Sayım bürosunun verilerine göre Trump daha çok beyaz, eğitim düzeyi düşük ve alt gelir grubunun oluşturduğu yerleşimlere gitmeyi tercih etti. Bu grup, 2016’ta büyük ölçüde Trump’a oy veren kesim. Obama’nın sağlık hizmetleri, basın özgürlüğü ve küresel ticaret konusunda taahhütlerini yerine getiremediğini savunan Trump, “Yalan üzerine yalan, yerine getirilmeyen taahhütler, yaptığı işte bu” diyerek selefine yanıt verdi.

Haberin Devamı

MÜSLÜMAN ADAYLARDA REKOR

Seçimlerde Müslüman adayların sayısının 2000 yılından sonraki en yüksek seviyeye ulaştığı belirtiliyor. Amerikalı Müslümanların siyasete katılımını artırmayı hedefleyen JETPAC (Adalet Eğitim Teknolojisi Siyasi Savunuculuk Merkezi), 110 kadar Müslüman’ın; Kongre, eyalet ve federal pozisyonlarda aday olduğunu, bunlardan 40’ının ön seçimleri kazanarak yarışmaya hak kazandığını açıkladı. JETPAC, adayların 5’inin Temsilciler Meclisi, 7’sinin parti il başkanlığı, 14’ünün eyalet meclisi, 11’inin belediye, 2’sinin yargı ve Temsilciler Meclisi üyesi olan Keith Ellison’un ise Minnesota Başsavcılığı için yarıştığını kaydetti. 

Obama Trump’a karşı

Haberin Devamı

SEÇİM GÜNLÜĞÜ

DEMOKRATLARIN EN AZ 24 KOLTUK DAHA ALMASI GEREKİYOR

Analizlerde, Cumhuriyetçi Parti üyesi ve Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan da dahil olmak üzere, en az 30 Cumhuriyetçi vekilin ara seçimlerde aday olmayacağını açıklamasının, Demokratlara Meclis’te üstünlüğü sağlama yolunda avantaj sağlayacağı kaydediliyor.

2010 yılından beri Temsiciler Meclisi’nde azınlık olan Demokratlar, 6 Kasım seçimlerinde üstünlüğü ele geçirmek için kayıp vermeden Cumhuriyetçi temsilcilerden en az 24 koltuk kazanmak zorunda. ABD’nin önemli siyaset analiz sitelerinden Real Clear Politics’te yer alan son anketlere göre Temsilciler Meclisi’nde halen 193 sandalyeye sahip Demokratların ara seçimde bu sayıyı 204’e çıkarabileceği, 237 sandalyeye sahip Cumhuriyetçilerin en az 40 sandalye kaybederek 197’e düşebileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Kalan 34 sandalye içinse her iki parti arasındaki rekabetin halen sürdüğü ifade ediliyor. Kararsızların son günlerdeki tercihleri, bu sandalyelerin akıbetini büyük oranda belirleyecek.  AA

TWİTTER BOT HESAPLARI SİLDİ

Sosyal medya şirketi Twitter, Demokrat Partili kisvesi altında seçmeni boykot etmeye çağıran binlerce otomatik hesabın silindiğini açıkladı. Twitter, söz konusu hesaplarla ilgili ağın ABD dışından yönetildiğini ima ederek daha fazla bilgi vermedi. 2016 başkanlık seçimlerine Rusya’nın Donald Trump’tan yana müdahale ettiği iddiaları söz konusu olmuştu.

HOLLYWOOD’DAN TELEMARATON

Hollywood’dan yaklaşık 50 oyuncu veya YouTube starı, pazartesi akşamı iki saatlik bir telemaraton düzenleyerek sandığa gitme oranı düşük olan genç seçmeni harekete geçirmeye çalışacak. Telemaratonda bağış değil kişilerden telefon edip ertesi gün sandığa gideceğini vaat etmesi istenecek. Önceki gün ayrıca Brad Pitt ve Leonardo DiCaprio ortak bir video yayınlayarak ‘bu seçimlerin çok önemli olduğunu’ belirtip seçmenden sandığa gitmelerini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!