Obama IŞİD'e karşı hava harekatı yetkisi verdi

Güncelleme Tarihi:

Obama IŞİDe karşı hava harekatı yetkisi verdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2014 05:36

Haziran ayında Musul'u ele geçiren IŞİD'in Irak'taki ilerleyişi durdurulamıyor. Başlangıçta Bağdat'a doğru ilerleyen militanlar özellikle Şiileri hedef alıyor. Hafta sonu Ezidilerin yaşadığı Sincar’ı ele geçiren IŞİD’ın dün de Irak’ın en büyük Hıristiyan kasabası Karakuş ve Musul barajını ele geçirdiği haberleri geldi. IŞİD’in Türkiye sınırını da tehdit edici boyutta Irak içinde ilerlemeye başlaması Ankara’yı da alarma geçirdi. Başkentte dün toplantı üstüne toplantı yapıldı. Bu gelişmeler yaşanırken dünyanın gözlerini çevirdiği ABD Başkanı Barack Obama da sessiz kalmadı ve IŞİD tehdidine karşı ABD ordusunu harekete geçirdi. Obama, “Irak'ın kuzeyindeki Amerikan personelini tehdit etmesi durumunda" orduya hava saldırısı düzenlemesi için yetki verdi.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Amerikan ordusunun Irak'ın kuzeyinde Sincar yakınlarında insani yardım operasyonu yürüttüğünü ve "gerekli görüldüğü takdirde hedefe odaklı hava saldırıları düzenlemeye hazır olduğunu" belirtti.

Hagel, yaptığı yazılı açıklamada "Bu akşam ABD ordusu, Başkan'ın (Barack Obama) talimatı ve Irak hükümetinin talebiyle Irak'ın kuzeyinde Sincar yakınlarında bir insani yardım operasyonu yürüterek, IŞİD'le bağlantılı silahlı grupların tehdidi altındaki binlerce Iraklı sivile gıda ve su sağladı" ifadesini kullandı.

Obama IŞİDe karşı hava harekatı yetkisi verdi
IŞİD TERÖRÜ 45 KM MESAFEDE

Bu operasyonu "emniyetli biçimde ve başarıyla" yürüten ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın mensuplarını tebrik ettiğini kaydeden Hagel, "ABD ordusunun ayrıca, gerekli görüldüğü takdirde, Sincar Dağı'ndaki kuşatmayı kırmak ve orada mahsur kalan Iraklı sivilleri korumak için mücadele eden Irak'taki güçlere yardımcı olmak için hedefe odaklı hava saldırıları düzenlemeye hazır olduğunu" bildirdi.

Haberin Devamı

Obama IŞİDe karşı hava harekatı yetkisi verdi
SAVUNMA BAKANLIĞI O İDDİAYI YALANLADI

'IŞİD ERBİL'E YAKLAŞIRSA...'
Hagel açıklamasında, "Buna ilave olarak, IŞİD terör konvoylarının Erbil'e yaklaşması halinde Amerikan personelini korumak için hava saldırıları düzenlemeye hazırız" ifadesine yer verdi.

IŞİD'in oluşturduğu sürekli tehdide kalıcı bir çözümün, Iraklı topluluklar arasında daha fazla uzlaşı ve Irak güvenlik güçlerinin kuvvetlendirilmesini gerektirdiğini kaydeden Hagel, Irak'taki ABD Savunma Bakanlığı personelinin Iraklı güçlere eğitim verme, danışmanlık hizmetinde bulunma ve yardımcı olmaya yönelik fırsatları değerlendirmeye devam ettiğini ve Irak'ta yeni hükümet kurulunca artan destek sağlayacağını belirtti.

Obama IŞİDe karşı hava harekatı yetkisi verdi
ANKARA’DA KRİTİK IŞİD TOPLANTISI



BIDEN, BARZANİ'YLE GÖRÜŞTÜ
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile telefonda görüştü. Beyaz Saray'ın açıklamasında, Biden'ın Irak'ın kuzeyindeki güvenlik durumu ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün, masum sivillere yönelik tehdidini görüşmek için Barzani'yi telefonla aradığı belirtildi. Görüşmede Biden'ın, IŞİD'in ilerlemesi sırasında hayatını kaybeden Kürtler için taziyelerini sunduğu, Barzani'nin de Sincar dağlarında mahsur kalan Ezidilerin karşı karşıya olduğu şartlarla Erbil'i koruyan Kürt güçlerinin tertibatı hakkında bilgi verdiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Açıklamada Biden'ın, Başkan Obama'nın Ezidilere dönük insani yardım teklifini iletirken, Erbil'de bulunan Amerikalıları korumak için hedefe dönük hava saldırısı dahil gerekli her türlü adımları atacağına yönelik taahhüdünü ilettiği, Barzani'nin de Biden'a ABD'nin desteğinden ötürü teşekkür ettiği kaydedildi.

KERRY DE OBAMA'NIN KARARINA DESTEK VERDİ
ABD Başkanı Barack Obama'nın, hava saldırısı düzenlemesi için yetki vermesinin ardından Kerry de yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında Obama'nın attığı adıma yönelik desteğini belirten Kerry, "kimin uyarı alarmına ihtiyacı varsa bu, o alarmdır" ifadesini kullanarak, IŞİD'in Sünniler adına ve daha güçlü bir Irak için savaşmadığını, aksine IŞİD'in Irak'ın bölmek ve parçalamak için mücadele verdiğini belirtti. Kerry, "IŞİD; kaos, hiçlik ve acımasız eşkiyalık dışında birşey sunmuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Irak'ta insani krizin hergün arttığı bir ortamda artık kaybedecek bir dakikanın kalmadığına işaret eden Kerry, bu noktada ABD'nin harekete geçtiğini ve liderliği yürüttüğünü, dünyanın da yerinde oturup masumların ölmesini izleyemeyeceğini kaydetti.

Kerry, Irak'ın, bölgeye, Irak'a ve ABD'ye ciddi tehdit oluşturan IŞİD'in "gaddar ideolojisiyle mücadelesine yardım etmek için uluslararası toplum ve bölgedeki müttefikleriyle koordinasyona devam edeceklerini" bildirdi.

'ONLARI DURDURMANIN TEK YOLU...'
IŞİD'i kalıcı biçimde durdurmanın tek yolunun Iraklı liderlerin birlik içinde olup, başbakanın seçilmesi de dahil hızlı biçimde kapsayıcı hükümet kurmasıyla mümkün olduğunu savunan Kerry, aksi durumda tek kazananın IŞİD olacağı ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!