Obama ile Zarif, BM'de tokalaştı

Güncelleme Tarihi:

Obama ile Zarif, BMde tokalaştı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2015 12:14

ABD Başkanı Barack Obama ile İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in New York'taki Birleşmiş Milletler zirvesinde tokalaştığı açıklandı. Reuters son dakika haberi olarak duyurduğu gelişmeyi, "tarihi olay" diye niteledi.

Haberin Devamı

Reuters'a konuşan İranlı bir yetkili, "Bu olay şans eseri gerçekleşti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasından sonra yaşandı" dedi.

İsmi açıklanmayan üst düzey yetkili, "Önceden planlanan bir şey değildi. Birkaç saniye içinde oldu. Ayrıca birbirlerini selamladılar" diye konuştu.

"ÇARPIŞIP EL SIKIŞTILAR" İDDİASI
İran haber ajansı ISNA ise adı belirtilmeyen bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Obama ve Zarif'in Genel Kurul'da çarpıştıktan sonra el sıkıştığını öne sürdü.

ULUSLARARASI BASINDAN BÜYÜK İLGİ
Batı basını, söz konusu tokalaşmanın, uzun yıllardır aralarında soğuk rüzgarlar esen ABD ile İran'ın ilişkilerinde son dönemde yaşanan görece yakınlaşmada gelinen son nokta olduğu görüşünde.

Reuters, 30 yılı aşkın süre sonra, bir ABD başkanı ile tokalaşan en üst düzey yetkilinin Zarif olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Obama ile Zarif, BMde tokalaştı

Reuters, söz konusu tokalaşmanın İran'da Zarif'e yönelik protestolara neden olabileceğini belirtti. Ajans, Cenevre'deki nükleer müzakereler sırasında ABD'li mevkidaşı John Kerry ile 15 dakikalık bir yürüyüş gerçekleştiren Zarif'in bu yüzden parlamentoda kendisini savunmak zorunda kaldığını hatırlattı.

Obama ile Zarif, BMde tokalaştı

Washington ile Tahran arasındaki diplomatik ilişkiler İran'da 1979 yılında gerçekleşen devrimin ardından kesilmişti. Ancak ABD ile İran arasındaki ilişkilerde, Batılı devletlerle Tahran arasında Temmuz ayında varılan nükleer anlaşmadan bu yana olumlu adımlar atıldı. 

Nükleer anlaşmadan önceki süreçte de Obama ile Ruhani 2013'te telefonda konuşmuştu. Nükleer müzakereler sırasında ise iki ülkenin dışişleri bakanları doğrudan görüşmeler gerçekleştirmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!