Obama hedefe yakın

Güncelleme Tarihi:

Obama hedefe yakın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2008 00:00

ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adaylığı için Hillary Clinton ile çekişen Barack Obama, Oregon eyaletindeki önseçimi kazanarak, seçilmiş delegelerdeki sınır noktası olan 1627’yi geçti.

Kentucky’yi kazanan Hillary ise "3 Haziran’daki son rauntta ne Obama, ne de ben sihirli delege sayısına ulaşabileceğiz" dedi. Bu sayı, 2.026.

ABD’de, Demokrat Parti içindeki başkan adaylığı mücadelesinde, Senatör Barack Obama hedefe doğru bir adım daha attı. Oregon’da yapılan önseçimi Obama farklı kazanırken, Kentucky’de yapılan önseçimi de rakibi Hillary Clinton farklı kazandı. Ancak, topladığı delege sayısı daha fazla olan Obama, 3 Ocak’taki ilk önseçimi kazandığı Iowa Eyaleti’ne dönerek halka hitaben bir konuşma yaptı ve "delegelerin çoğunu aldığını" duyurdu.

Konuşmasında "değişim" temasını işleyen Barack Obama, rakibi olarak Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı olacağı fiilen kesinleşen Senatör John McCain’i gösterdi.

Obama, Oregon’da oyların yüzde 58’ini alırken, Clinton yüzde 42’sini

topladı. Kentucky’de ise, Clinton oyların yüzde 65’ini, Obama yüzde 30’unu aldı.

Hillary pes etmiyor

Hillary Clinton ise pes etmedi. Clinton, Demokrat Parti Başkan Adayı’nın "zor bir dönemin sınavları için en iyi hazırlıklı olan kişi" olması gerektiğini söyledi. Clinton, Obama’nın deneyimsiz olduğunu aylardır sık sık dile getiriyor.

Senatör Clinton, "Ne Senatör Obama ne de ben 3 Haziran’da sihirli sayıya ulaşabileceğiz. Partimiz zor bir tercih yapacak" dedi. Barack Obama kampı, gelecek iki hafta içinde daha fazla süper delegenin desteğinin geleceğine inanıyor.

Puerto Rico, Montana ve Güney Dakota ile birlikte önseçim süreci 3 Haziran’da sona erecek. Kentucky’de, aynen Batı Virginia’da olduğu gibi beyaz işçi kesiminin Obama’ya oy vermediği dikkatleri çekti. Clinton bu kesimde yüzde 70’e kadar çıktı. Bunların yüzde 20’si "ırk tercihimizde rol oynadı" dedi.

Hillary kampının, Obama’nın "başkan adayı" olması durumunda Demokrat Parti’nin 4 Kasım’da yenilgiye uğrayacağına süper delegeleri ikna etmeye çalışacağı belirtiliyor. Ancak, çok daha fazla delegeyi önseçimlerde kazanmasına rağmen Barack Obama’nın başkan adayı olmaması halinde de siyahların sandıkta tepki göstereceği ifade ediliyor.

Demokratların delege denklemi

Obama, seçilmiş delegelerdeki sınır noktası olan 1627’yi geçti. CBS televizyonu, Obama’nın toplam delege sayısını 1953, Clinton’ın toplam delege sayısını da 1770 olarak verdi. Bu rakamlar süper delegeleri de içeriyor. Demokrat Parti’deki 797 süper delegenin önemli bir bölümü henüz hangi aday adayına destek vereceğine karar vermiş değil. "Demokrat Parti Başkan Adayı" olmak için 2026 rakamına ulaşmak gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!