'Obama-Erdoğan arasında gerginlik yok'

Güncelleme Tarihi:

Obama-Erdoğan arasında gerginlik yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2010 12:24

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, telefon görüşmesi yapan Erdoğan ile Obama arasında bir gerginlik olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama'nın telefon görüşmesi hakkında bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bu telefon görüşmesinde ne bir mesaj iletilmiştir ne de bir gerginlik olmuştur" dedi.

Davutoğlu, İstanbul'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, ''ABD Başkanı Barack Obama'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde, İran ile uranyum takası konusunda Türkiye'nin davranışlarının, ABD'nin davranışlarına, bu konudaki çabalarına zarar verdiği yönünde mesaj ilettiğine yönelik haberler çıktı dış basında. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?'' sorusuna Davutoğlu, şu karşılığı verdi:

''Net olarak şunu söylemek istiyorum gerek ulusal basın gerekse uluslararası basına, buradan hareketle Türkiye ile ABD arasında bir kriz çıkarma teşebbüsleri akamete uğrayacaktır. Böyle bir şey söz konusu değildir.''

Haberin Devamı

Uranyum anlaşmasında Brezilya ile birlikte Türk diplomasisinin başarısının söz konusu olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şunları söyledi:

''Bu başarının arkasında Sayın Obama'nın takip ettiği angajman politikaları vardır. Bunu bir bütün içinde görmek gerekir. Eğer Sayın Obama, İran ile angajman politikalarına yönelmemiş olsaydı, doğru bir şekilde bir diplomasi yürütmek mümkün olmazdı.

Türkiye ile ABD arasında sanki bir kriz varmış gibi bir görüntü vermek kimsenin menfaatine değil. Türkiye'nin amacı, çabası çok aşikardır. 10 aydır birçok başka konuyu terk ederek, bu konuya yoğunlaşmamızın sebebi de burada bir barış ümidi görmüş olmamızdandır.

Sayın Başbakanımızın Sayın Obama ile yaptığı telefon görüşmesinde bahsedilen, iddia edildiği gibi ne bir mesaj iletilmiştir ne de böyle bir gerilimli görüşme olmuştur. Aksine, son derece yapıcı, karşılıklı olarak konuların aktarıldığı bir görüşmedir.

Bu görüşme de Washington'da yapılan nükleer güvenlik zirvesindeki görüşmenin takibi bir görüşmedir. Çünkü orada çok açık bir şekilde bize ve Brezilya'ya bu konuda ilerleme sağlanması için girişimlerimizi sürdürme talebinde bulunulmuştur. İlerleme de sağlanmıştır.''

Haberin Devamı

Teknik görüşmelerin devam edeceğine atıfta bulunan Davutoğlu, ''Biz barış için bir yol hazırladık. Bu yoldan geçip geçmemek herkesin kendi takdirinde. Ama biz bu barış yolu dışındaki yolların hiç kimsenin menfaatine olmadığı kanaatindeyiz. Sayın Obama'nın vizyonuyla da örtüşen bir tutumdur bu. Biz ümit ederiz ki bu vizyon, hem Türk ABD ilişkilerine daha güçlü bir yapı kazandıracaktır hem de bölgemizde gereksiz gerilimlerin yerine barış rüzgarlarının esmesini temin edecektir'' dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!