Obama, Çin'den İran konusunda söz aldı

Güncelleme Tarihi:

Obama, Çinden İran konusunda söz aldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 00:00

Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ile görüşen ABD Başkanı Barack Obama, Tahran’ın nükleer programı konusunda izlenecek tutum konusunda Pekin ile mutabık kaldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Asya turunu sürdüren Obama dün Pekin’de Çin Cumhurbaşkanı Hu ile görüştü. Görüşmenin ana maddeleri arasında Batı ve İran arasında yaşanan nükleer kriz konusu vardı. Bilindiği üzere Çin ve İran’ın enerji ve ticaret alanlarında güçlü bağları bulunuyor.  

 

İkili görüşmeden sonra Hu ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Obama, “İran İslam Cumhuriyeti’nin uluslararası kamuoyuna nükleer programının barışçıl ve şeffaf olduğunun teminatını vermesi gerektiği konusunda anlaştık” dedi.

 

Obama, İran’ın elindeki fırsatı kullanamaması ve “barışçıl niyetini gösterememesi halinde bu durumun sonuçlarıyla karşılaşacağını” söyledi.

 

Haberin Devamı

Bu arada iki taraf arasında imzalanan ortak bildiride, Çin lideri Hu'nun gelecek yıl ABD'yi ziyaret edeceği belirtildi.

 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Başkan Obama, iki tarafın iklim değişikliği alanında da yeni adımlar atma konusunda anlaştıklarını belirterek, ortak temiz enerji merkezi kuracaklarını ve enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve kömür, elektrikli taşıtlar ile doğal gazın daha temiz kullanımı konusunda anlaşmaya vardıklarını anlattı.

 

İki tarafın da gelecek ay Kopenhag'da yapılacak iklim değişikliği konulu zirvede bir anlaşmaya varılmasını ve bu anlaşmanın acil işlevselliği bulunmasını istediğini kaydeden Obama, dünyanın en büyük enerji üreticisi ve tüketicisi iki ülkenin bu zirvede kilit rol oynayacağını ifade etti.

       

İNSAN HAKLARI VE TİBET KONUSU

Çin lideri Hu, iki tarafın birbirlerinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyma şeklindeki temel ilkeleri teyit ettiğini ve bu ilkelerin herhangi bir şekilde baltalanmasını desteklemediğini kaydederek, "Eşitlik,karşılıklı saygı ve birbirinin iç işlerine karışmama ilkeleri temelinde insan hakları ve din konularındaki anlayışı artırmak ve farklılıkları azaltmak için diyalogu sürdüreceğiz" dedi.

 

Haberin Devamı

Obama da Hu'ya ABD'deki temel inancın her erkek ve kadının temel insan haklarına sahip olduğunu, bunun sadece ABD'ye özgü olmadığını, evrensel olduğunu ve bütün etnik gruplardan ve dinlerden insanların bu haklardan yararlanması gerektiği görüşünü aktardığını belirtti.

 

Tibet'i Çin Halk Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak tanıdıklarını yineleyen Obama, Çin hükümeti ile Dalay Lama'nın temsilcileri arasında sorunların bir an önce çözülmesi için diyalog yapılmasını desteklediklerini kaydetti.

 

KUZEY KORE

Obama, Hu ile nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve Kuzey Kore’nin nükleer programından vazgeçmesinin sağlanması konusunda ortak hedefleri paylaştıklarını ifade etti.

 

Haberin Devamı

Obama, "Kuzey Kore'nin uluslararası topluma katılma ve tecrit olmak arasında seçim yapması gerektiğine" işaret ederek, "Pyongyang yönetiminin bu konudaki dış talepleri yerine getirmesi durumunda, Kuzey Kore halkının yarar göreceğini" söyledi.

 

"TİCARİ KORUMACILIKLA MÜCADELE"

Çin lideri, Obama ile görüşmesinde, mevcut koşullarda iki ülkenin her türlü ticari korumacılığa karşı çıkmaya ihtiyacı olduğunu vurguladığını belirtti.

 

ABD Başkanı Obama, Hu ile Pittsburg'daki G-20 zirvesinde verilen taahhüdü sürdürme ve daha dengeli ekonomik gelişme stratejisinde ısrar etme konusunda anlayış birliği içinde olduklarına işaret ederek, bu stratejiyi, ABD'nin daha fazla tasarruf etmesi, daha az harcaması ve uzun vadeli borçlarını azaltması,Çin'in de ekonomisini yeniden dengelemek için politikalarında geniş çaplı düzenlemeler yapması ve iç talebi canlandırması olarak tanımladı.

 

Haberin Devamı

Obama, "Çin tarafının geçmişteki açıklamalarında zamanla döviz kurlarını piyasaya göre belirleyeceklerini ifade etmelerinden memnuniyet duyuyorum" diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!