Obama: Bu iş bitmedi

Güncelleme Tarihi:

Obama: Bu iş bitmedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2008 00:00

ABD’de, Demokrat Parti Başkan Adayı Barack Obama taraftarlarını uyararak "fazla güvene kapılmayın bu işe henüz bitmedi" dedi. Obama, bütün kamuoyu yoklamalarında Cumhuriyetçi rakibi John McCain’in önünde gidiyor. Ancak, yoklama sonuçları hemen hergün değişiyor. Bir gün 14 puana kadar çıkan fark, ertesi gün birkaç puan farka inebiliyor. Gallup kuruluşunun son yoklaması, Obama’nın yüzde 49 ile iki puna önde olduğunu ortaya koydu.

Obama, New York’taki bir toplantıda, taraftarlarına, "Bu işin bittiğini sanıp kendinizden çok emin ve güvenli olmayın. Size iki kelime söyleyeceğim: New Hampshire" dedi. Önseçimlerde, bütün kamuoyu yoklamalarının New Hamshire’de Obama’nın kazanacağını tahmin etmesine rağmen, Hillary Clinton bu eyalettem zaferle ayrılmıştı.

Obama, daha önce de benzer durumları yaşadığını, önde görünmesine ve medyanın da bunu büyükçe sunmasına karşın "poposuna şaplak yediğini" söyledi. Obama, 4 Kasım’a 19 gün kaldığının altını çizerek, aynı tutkuyla ve istikrar göstererek Amerikalılar’a ulaşmaları gerektiğini kaydetti.

ABD’de kamuoyu önünde çok sık olmasa da, heryerde sık konuşulan tezlerden biri de, 4 Kasım seçim gününde sandık başına giden ve bugün Barack Obama’ya oy vereceğini belirten çok sayıda kişi "siyah" olduğu için Demokrat Aday’a oy vermeyecek.

Buna "Bradley etkisi" deniliyor. Seçim gününe 19 gün kala kamuoyu yoklamalarının sürekli aşağı-yukarı oynamasının bir açıklaması olarak da bu tez gösteriliyor.

Buna göre, şimdi birçok kişi "ırkçı" görünmemek için Obama’yı tercih ettiğini belirtmesine rağmen, sandık başında "oyum beyaz adama gitsin" diyecek ve "siyah" adamın Beyaz Saray’a gitmesine razı olmayacak.

Bunun doğruluk derecesi ancak seçimden sonra anlaşılacak.

Obama: Ben Süpermen’im

McCain:Ekibimi muslukçu Joe ile değiştirdim

ABD başkan adayları aynı yemekte bir araya geldiler ve ilginç şakalarla birbirlerine sataştılar. Televizyondaki son tartışma programlarından 24 saat sonra iki aday New York’un bugün hayatta olmayan eski valisi Al Smith’in onuruna fakir çocuklara yardım için düzenlenen yemekte karşılaştılar. İlk önce el sıkışan Obama ve McCain, daha sonra yaptıkları ayrı ayrı konuşmalarda adaylıklarıyla ilgili espriler yaptılar. Obama, "Ben aslında Kripton gezegeninde doğdum ve babam Jor El tarafından insanlığı kurtarmak için dünyaya gönderildim. Ben Süpermen’im" dedi. McCain ise konuşmasında, ikisi sayesinde bir anda ünlenen "Muslukçu Joe"ya gönderme yaparak "Bütün seçim propaganda
/images/100/0x0/55ea5cd2f018fbb8f87b039b
ekibimi muslukçu Joe ile değiştirdim" dedi.

Genç ve zinde kapak

Yaşı sorun haline gelen Cumhuriyetçi aday John McCain’in (72), Demokrat Partili rakibi Barack Obama (47) Men’s Health dergisinin kasım sayısına kapak oldu. Hem de adı, Tiger Woods ve Lance Armstrong gibi süper sporcular ile birlikte "Sağlık ve zindelik kahramanları" arasında sayılarak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!