Obama başkan gibi

Güncelleme Tarihi:

Obama başkan gibi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2008 08:38

ABD’de seçimlere sadece 20 gün kala, en çok tartışmanın yapıldığı eyaletlerden birinde, Ohio’dayız.

Haberin Devamı

ABD’deki başkanlık seçim sistemi uyarınca, adayların tüm ülke çapında “en çok oyu almaları” hiçbir şey ifade etmiyor. Adayların, tek tek “eyaletleri” kazanmaları gerekiyor. Eyaletlerin de, nüfus oranlarına göre oy oranları bulunuyor.

 

Bu çerçevede, ABD’nin 50 eyaleti hemen hemen “rengini” belli etmiş durumda. Ancak Ohio, Missouri, Florida, North Carolina gibi birkaç eyalet hala “ortada”.

 

Dolayısıyla, gerek Demokrat Başkan Adayı Barrack Obama, gerekse Cumhuriyetçi John McCain kampanyalarını bu eyaletlerde yoğunlaştırmış durumdalar.

 

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

SON TARTIŞMANIN GALİBİ DE OBAMA

 

Haberin Devamı

Bu çerçevede, dün akşam ABD’de Obama ve McCain’in seçim öncesinde son kez karşı karşıya geldikleri ve tüm ulusal televizyonların canlı yayınladıkları tartışma büyük önem taşıyordu.

 

Obama anketlerde önde gittiğinden tartışmada çok daha sakindi. Daha “saldırgan” tutum izleyen taraf McCain oldu. Ancak tartışmadan hemen sonra televizyonların yaptıkları ilk anketlerde, bundan da Obama’nın “daha fazla destek alarak” çıktığı belirlendi.

 

“BUSH DEĞİLİM” DEDİ AMA

 

Tüm anketler, 8 yıllık George Bush yönetiminin ardından yaşanan ekonomik kriz ve Irak’taki sıkıntılar nedeniyle, seçmenin kendini Demokrat Obama’ya daha yakın hissettiğini, McCain’in ise “Bush yönetiminin bir devamı” olarak gördüğünü işaret ediyordu. Bu nedenle de McCain tartışma boyunca kendisini “Bush’tan ayırmaya” özen gösterdi. Hatta bir ara Bush yönetimin uygulamalarını eleştirmeye başlayan Obama’ya karşı oldukça sert çıktı. McCain, doğrudan Obama’nın yüzüne bakarak, “Senatör Obama, ben Başkan Bush değilim. Eğer seçimlerde Başkan Bush’a karşı girmek istiyordaysanız, keşke 4 yıl önce aday olsaydınız, ona karşı yarışsaydınız. Benim kendime özgü planlarım ve bir yolum var” dedi.

 

Haberin Devamı

OBAMA’NIN “TERÖRİSTLE” İLİŞKİSİ

 

McCain, Demokrat Obama’nın üzerine ise “terörizm” konusu üzerinden gitmeyi tercih etti. Obama’nın, ABD’de 1960’lı yıllarda bombalama eylemlerine karışan ve herkesin “terörist” olarak andığı hükümet karşıtı William Ayers’le ilişkisini gündeme getiren McCain, “Senatör Obama, halkın sizin Ayers’le ilişkinizin niteliğini tam olarak bilmeye hakkı var” dedi.

 

Obama’nın “terörist” Ayers’le ilişkisini ilk olarak, seçimlere McCain cephesinde Başkan Yardımcısı adayı olarak giren Sarah Palin gündeme getirmişti. Obama’nın Ayers’le bir derneğin yönetim kurulunda birlikte çalıştıklarını hatırlatan Palin, “Obama terörislerle zaman geçiriyor” diyerek, tartışmayı başlatmıştı.

 

Haberin Devamı

BU SEFER DE ORTAYA “MUSLUKÇU JOE” ÇIKTI

 

ABD’de seçim tarihi yaklaştıkça, adayların kampanyaları da renkleniyor. Daha önce Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı Adayı Palin’in, sıradan, iş sonrası bira içip televizyon seyreden Amerikalıları tarif etmek için ortaya attığı “Joe Six-Pack- Joe Altı-kutu”dan sonra, şimdi de ortaya “joe the plumber- Muslukçu Joe” çıktı.

Muslukçu Joe’nun adı, Obama ve McCain arasındaki tartışmada pek çok kez, adayların özellikle vergi politikalarını anlattıkları zamanlarda geçti.

 

Seçimlerde “muslukçu Joe” figürü aslında ilk kez ortaya, Obama’nın Ohio’daki bir kampanyada, seçmenlerden biriyle yaptığı bir konuşmada ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

Uzun boylu ve kel bir adam, Obama’nın yanına gelerek, “Amerikan rüyasına inanırmısın” diye sordu ve ekledi;

“Ben muslukçuyum ve şimdi yılda 250 bin dolar iş yapan bir işletmeyi satın almak üzereyim. Yani şimdi kendi şirketim olacağı için, benim vergilerimi arttıracak mısın?”

 

Obama ise buna, “benim vergi planıma göre, daha az para kazanan Amerikalıların vergilerini düşüreceğim. Böylece senin ürettiklerini daha fazla satın alacaklar” diye yanıt verdi. O andan itibaren de seçimlerde ne zaman vergi sisteminden bahsedilse, ortaya “muslukçu joe” figürü gündeme geldi.

 

Nitekim dün akşamki tartışmada da McCain, Obama’nın vergi planını eleştirirken, “Joe’nun paralarını alıp, Senatör Obama’ya vereceğiz. O da ortalığa dağitacak. Joe o parayı günde 10/12 saat çalışarak kazanıyor. Ben zenginliğin bizzat muslukçu Joe tarafından dağıtılmasını istiyorum. Küçük işletmelerin vergisini arttırmayacağım. Böylece muslukçu Joe, Amerikan rüyasını gerçekleştirebilecek” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!