Obama ateş altında

Güncelleme Tarihi:

Obama ateş altında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2009 00:12

Şubat ayı başında büyük bir rüzgarı arkasına alarak göreve başlayan ABD Başkanı Barack Obama, henüz seçilmesinin birinci yılını doldurmadan ağır eleştirilerle karşı karşıya.

Haberin Devamı

Ekonomik kriz, Afganistan ve Irak'ta süregelen savaşlar, Ortadoğu barış sürecinde henüz kayda değer bir ilerleme sağlanamaması ve gerçekleştirilmeyi bekleyen zorlu reformlar, ABD'nin ilk siyahi başkanının zor günler geçirmesine neden oluyor.

 

ABD'de geçtiğimiz hafta içerisinde iki önemli gelişmenin çakışması, Obama üzerindeki tartışmaların da şiddetini artırdı: Bir yandan Afganistan'daki kritik başkanlık seçimleri, diğer yandan da bütçe üzerine milyarlarca dolarlık ek yüksek getirecek sağlık reformu.

 

İşte bu kritik gelişmeler daha şimdiden Obama'nın 2012 yılında yapılacak seçimlerde ikinci dönem seçilip seçilemeyeceği tartışmalarını başlattı.

 

Haberin Devamı

New York Times gazetesinde haftasonu yayımlanan bir makalede, Obama'nın ikinci kez seçilme şansının tehlikeye girdiği yorumu yapıldı.

 

Gazeteye göre, Obama'nın sonu da bir yandan ülke içinde kapsamlı reformlara gitmeye çalışan diğer yandan da Vietnam savaşının getirdiği sorunlarla boğuşan Lyndon Johson'a benzeyebilir.

 

ABD'de Refah Toplumu (Great Society) adını verdiği yoksulluktan arındırılmış herkesin yeterli sağlık koşullarına sahip olduğu refah bir ülke kurmayı amaçlayan Johnson, Vietnam'da Amerikalı askerlerin kayıplarının artması nedeniyle 1968 yılındaki seçimlerde yeniden aday olmadı.

 

Oysa önceleri Obama, Amerikalıların kahraman olarak gördükleri Abraham Lincoln veya Franklin Roosevelt'e denk tutuluyordu.

 

New York Times'a konuşan Stanford Üniversitesi tarih bölümü öğretim üyesi David Kennedy, Johnson-Obama benzetmesinin çok yerinde olduğunu belirtti.

 

Haberin Devamı

Kennedy, Obama'nın başkanlık döneminin Afganistan savaşı gölgesi altında kalmasına izin vermemesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Washington Post ile ABC News'un ortak düzenlediği bir kamuoyu yoklamasına göre, Afganistan'daki savaşa karşı çıkanların oranı altı puan artarak yüzde 51'e yükseldi.

 

ABD'nin Afganistan'da şu anda 32,000 civarında askeri bulunuyor. Obama, yılsonuna kadar bu rakamı 68,000'e çıkarmayı hedefliyor. Hem askeri hem de sivil yetkililer, artan kayıplara ve şiddet olaylarına rağmen Afganistan misyonunun tamamlanmaktan uzak olduğunu belirtiyorlar.

 

SAĞLIK REFORMU

ABD'li CBS ise Johnson-Obama benzetmesinin pek doğru olamayabileceğini, iki dönem arasında ciddi farklar bulunduğu görüşünde.

 

Haberin Devamı

Afganistan savaşına tepkilerin giderek arttığını vurgulayan CBS, analizinde, asker sayısındaki artışın başarıya dönüşmesi durumunda Obama'nın ikinci dönemde de seçilmesine kesin gözüyle bakılır hale geleceğini ifade etti.

 

Ancak CBS, "Tabii ki bu varsayım, ancak sağlık reformunu başarıyla tamamlaması durumunda gerçekleşebilir" yorumunu yaptı.

 

CBS'in de vurguladığı gibi ABD'de şu anda gündemin birinci sırasında sağlık reformu tartışmaları yer alıyor. Ekonomik krizden yavaş yavaş çıkış sinyalleri gelirken, yeni yönetim de uzun süredir rafta bekleyen sağlık konusuna el attı.

 

Ancak, yeni düzenlemelere sadece muhalefetteki Cumhuriyetçiler değil aynı zaman Obama'nın da mensubu olduğu Demokratlar içinden de itirazlar yükseliyor.

 

Haberin Devamı

Obama yönetimi tarafından hazırlanan reform önerisi, maliyeti yüksek, çok karmaşık olması ve devletin müdahale alanını genişletmesi nedeniyle eleştirilere maruz kalıyor.

 

Ayrıca Kongre Bütçe Ofisi'nin rakamlarına göre, önümüzdeki 10 yıl içerisinde reformun maliyetinin 1.02 trilyon dolar olması ve bütçe açığını da 240 milyar dolar civarında artırması tahmin ediliyor.

 

Tüm dünyada çok büyük bir değişim rüzgarını arkasına alarak iktidara gelen Obama, daha seçim zaferinin üzerinden bir yıl bile geçmemiş olmasına rağmen tartışmaların odağı oldu.

 

Belki de bazıları tarafından "mesih" benzetmesi bile yapılan ABD başkanının önündeki en büyük rakibi göreve gelmesi sırasında yaratılan büyük beklentiler nedeniyle aslında kendisi olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!