Obama, Abbas'a 'yerleşimler duracak' sözü verdi

Güncelleme Tarihi:

Obama, Abbasa yerleşimler duracak sözü verdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2010 12:06

ABD Başkanı Barack Obama'nın Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde inşaatların uzun süre durdurulacağı taahhüdünde bulunduğu iddia edildi.

İsrail ordu radyosunun Londra'da Arapça yayımlanan El Hayat gazetesine dayanarak verdiği habere göre, Filistinli başmüzakereci Saib Erekat, dün Arap Birliği dışişleri bakanlarına, İsrail'de sağ görüşlü gruplarla bir çatışmaya gidilmesini önlemek amacıyla Obama'nın gayri resmi olarak böyle bir taahhüde girdiğini söyledi.

Filistinli kaynaklar, İsrail hükümetinin geçen yıl sonunda Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimleriyle ilgili aldığı 10 aylık inşaat durdurma kararının da aynen devam edeceği görüşünü dile getirdiler.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Aralık ayında, Filistinlilerle barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasını sağlamak amacıyla, Yahudi yerleşimlerinde inşaatların 10 ay süreli durdurulması yönünde karar almış, ancak bu karar kapsamına Kudüs'ün dahil olmadığını belirtmişti.

NETANYAHU, ARAP BİRLİĞİNİN KARARINDAN MEMNUN

Öte yandan, Arap Birliği bakanlarının dün Kahire'de yaptıkları toplantıda, Filistin ve İsrail yetkilileri arasındaki dolaylı müzakereleri
destekleme yönünde aldıkları kararı memnuniyetle karşıladı.

Netanyahu, Arap Birliğinin bu kararından sonra yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail'in Filistinlilerle görüşmelerin yeniden başlatılmasına her zaman, her yerde hazır olduğunu" belirtti.

Filistinli baş müzakereci Saib Erekat ise Arap Birliğinin görüşmelerin başlatılmasına desteğinin ardındaki tek koşulun, Batı Şeria'da Yahudi yerleşimlerinin durdurulması olduğunu kaydetti. Erekat, "Eğer İsrail Batı Şeria'da bir ev dahi inşa ederse, Filistinliler görüşmeleri derhal durduracaklar" dedi.

Bölgeye önümüzdeki hafta yeniden gelmesi beklenen ABD Orta Doğu temsilcisi George Mitchell'in barış sürecinin yeniden başlatılmasıyla ilgili İsrail'in katı tutumunu gidermek amacıyla "yapacak çok şeyi olduğunu" söyleyen Erekat, "Mitchell'in tüm yaptığı İsrail tarafıyla tartışmalı mevzualarda bir anlaşmaya varma teşebbüsüydü. Ama İsrail tüm bunlarda mutabık mı, bunu bilmiyoruz" diye konuştu. Erekat, "Ben açıkçası, başında Netanyahu'nun bulunduğu radikal İsrail hükümeti olduğu sürece, herhangi bir ilerleme olacağı görüşünde değilim" diye de ekledi.

Amerikan tarafının görüşmelerin önümüzdeki hafta başlayacağı yolundaki açıklamalarına rağmen, El Fetih Merkez Komitesi üyelerinden Nebil Şaat, görüşmelerle ilgili henüz kesin bir tarih belirlenmediğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!