O saldırılara taşlar bile dayanamaz

Güncelleme Tarihi:

O saldırılara taşlar bile dayanamaz
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2019 08:30

Suriye’de Esad rejiminin ‘İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ne yönelik şubat başından beri yoğunlaştırdığı saldırılar nedeniyle 123 bin sivil Türkiye sınırına göç etti. Han Şeyhunlu Cemal Maruf, “Bu saldırılara taşlar bile dayanamaz” dedi.

Haberin Devamı

BEŞAR Esad rejimi ve destekçilerinin, tüm uluslararası mutabakatları ihlal ederek “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi”ne düzenlediği taş üstünde taş bırakmayan saldırılar neticesinde evlerini terk etmek zorunda kalan siviller, kalacak yerden yiyeceğe temel ihtiyaçlardan yoksun bir halde yaşam savaşı veriyor.

Şubat başından beri özellikle Han Şeyhun ilçesi, Cercenaz, Tuh ve Temeniya beldelerinden yaklaşık 123 bin sivil, son 5 ayda ise 200 binden fazla sivil, Türkiye sınırına göç etmek zorunda kaldı. Ancak barınacak yer bulamayan siviller, ya boş arazilerde ya da 4-5 aile bir arada çadırlarda kalıyor. Gıda ve temiz suya erişimleri de olmayan siviller, sivil toplum kuruluşlarından destek bekliyor.

‘AKRABALARA SIĞINDIK’

Han Şeyhunlu Hamid Ömer AA muhabirine yaptığı açıklamada rejim güçlerinin bölgeye her gün onlarca saldırı düzenlediğini bu yüzden evini terk etmek zorunda kaldığını söyledi. Ömer, “Saldırılar her gün olmaya başladı. Bir gün 80 top ve roket, ertesi gün 100 saldırı ve her gün böyle devam etti. Aracı olan, ailesini alıp çıktı. Aracı olmayan, bombardıman altında kaldı” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye sınırının daha güvenli olduğunu duyması üzerine buraya yöneldiklerini ifade eden Ömer, “Çocuklarımı aldım ve geldim. Kış, çamur ve yağmur daha ne diyeceğim. Akrabalarımın kurduğu çadırın mutfağında kalıyoruz. Onlar ailemi yediriyor, içiriyor” diye anlattı.

‘TÜRKİYE’YE KAÇARIZ’

Bir diğer Han Şeyhunlu Ebu Cihat da “Biz buraya geldiğimizde yalnızca üzerimizdeki elbiselerle geldik. Yiyeceğimiz, içeceğimiz yok. Kimse kim olduğumuzu, nereden geldiğimizi sormadı” ifadelerini kullandı. Ebu Cihat kısıtlı imkanlarla başını sokacak bir çadır kurmaya çalıştığını belirterek, şöyle devam etti: “Bazıları zeytin ağaçları altında yaşıyor. Biri tanıdığına gidiyor, onda barınıyor. Saldırılar sürerse bir gün gelecek bu kadar insan mecburen bu sınırı geçip Türkiye’ye kaçacak, oradan diğer ülkelere gidecek.”

Cemal Maruf da “Esad rejiminin barbarca düzenlediği saldırılara değil insan, taşlar bile dayanamaz” ifadesini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!