O görüntülere tazminat davası

Güncelleme Tarihi:

O görüntülere tazminat davası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2015 07:30

Amerikalı Tracey Lynn Brown’ın 2013’te transit yolcu olarak bulunduğu Atatürk Havalimanı’nda polisler tarafından etkisiz hale getirilmek istenirken hayatını kaybetmesine ilişkin görüntüler büyük yankı uyandırdı. Görüntüleri ilk kez Hürriyet’ten öğrenen Brown’ın kızı Tracey L. Shavers Jr. sinir krizi geçirdi. Aile şimdi olayın sorumluları hakkında açılan kamu davasına müdahil olup ayrıca bir tazminat davası açmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

ABD vatandaşı Tracey Lynn Brown’ın (48) 2013 yılında transit yolcu olarak bulunduğu İstanbul Atatürk Havalimanı’nda tartışma yaşadığı polisler tarafından etkisiz hale getirilmek istenirken sırtına uzun süre dizle baskı uygulanması ve sonrasında yapılan tıbbi müdahaleleri dakika dakika ortaya çıkaran kamera görüntüleri Brown’ın ABD’deki ailesini şoke etti. Sosyal medyada da büyük yankı uyandıran videoyu ilk kez Hürriyet’ten öğrenen Brown’ın kızı Tracey L. Shavers Jr. telefonda sinir krizi geçirdi. Aile adına açıklama yapan avukat Nazif Koray Kırca ise ölüm olayında sorumlular hakkında açılan kamu davasına müdahil olacaklarını söyledi. Kırca, ilk defa izledikleri görüntülerin ardından ailenin şimdi ayrıca bir tazminat davası da açacağını belirtti

Haberin Devamı

BABAMLA KONUŞACAĞIM

Michigan’da bir halkla ilişkiler şirketinde çalışan, Brown’ın kızı Tracey L. Shavers Jr. Türkiye’yi sarsan, annesine ait görüntüleri cumartesi günü ilk kez kendisiyle yaptığımız telefon görüşmesinde öğrendi. Videoyu ilk kez duyan Shavers, “Görüntüler mi var” dedikten sonra telefonda uzun süreli bir ağlama krizi yaşadı. Ardından konuşamayacağını belirtip babasını arayacağını söyledi ve izin istedi. Aile, hukuki süreç nedeniyle temkinli davranıyor ve herhangi bir açıklama yapmıyor. Daha sonra görüştüğümüz Shavers’ın akrabası Tony Spencer da, ailenin şu aşamada sessiz kalacağını belirtti. Brown’ın ölümünün ardından ailenin avukatlığını üstlenen Nazif Koray Kırca ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada videoyu cuma günü gördüğünü belirtip nereden ulaşıldığını, videonun nasıl yayına girdiğini bilmediğini ancak şimdi gerekli hukuki adımları atacaklarını vurguladı. Kırca şunları söyledi:

İZLEYİNCE TRAVMA YAŞADILAR

“Şimdi amacımız öncelikle videonun tümüne ulaşmak. İkincisi, sosyal medyada yayıldığından belki zor ama videoyu dolaşımdan kaldırtmak istiyoruz. Çünkü aile de bu görüntülerin ortada dolaşmasından çok rahatsız. Onlar da ilk defa izlediler ve bir travma yaşadılar. Üçüncü aşamada ise açılmış olan kamu davasına müdahil olacağız.”
Kırca, ”İki tip dava olacak” diyerek, ailenin şimdi bir tazminat davası açmaya hazırlandığını anlattı: “Birincisi ceza davası, ikincisi hukuk davası. Ailenin manevi olarak buradan alacağı tazminattan öte; varsa eğer suçluların cezalandırılması önemli. Tazminat rakamını şu aşamada telaffuz etmek doğru olmaz. Türkiye’deki hukuk sisteminde nasıl bir rakamın talep edilebileceğine göre, ailenin de onayıyla belirleyeceğiz. Ancak ortada bir ölüm ve kusur var. Ölçüsüz bir şiddet görünüyor videoda. Bu hanımefendi ne yaptı da bu durum ortaya çıktı ayrıntılı biçimde incelememiz gerekmekte. Zaten Cumhuriyet Başsavcılığı bir dava açmış bulunmakta ve ekimde ilk duruşması yapılacak. Öncelikle bu davaya müdahil olacağız ve aileyi temsil edeceğiz.”

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLAR KORKUNÇTU

Kırca ailenin avukatlığını Brown vefat ettikten kısa bir süre sonra üstlendiğini söylerken, ölümünün ardından Brown’a yapılan otopsinin de aileyi rahatsız ettiğini ifade etti: “O sırada otopsi gerçekleşmişti ve fotoğrafları da korkunçtu. Aile otopsinin de usulsüz yapıldığını düşünüyor, bu konuda da bir girişimimiz olacak. Videoyu iyice inceledikten sonra hafta içi hukuki mercilerde gerekli yasal girişimlerimiz olacak. Konuyla ilgili herkesin özellikle de ailenin sükunetini korumasını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin adaletine güvenmelerini temenni ediyoruz.”

CHICAGO’YA GİDİYORDU

ABD vatandaşı Brown, Chicago’ya gitmek üzere Özbekistan’ın başkenti Taşkent’ten bindiği THY uçağı ile 4 Nisan 2013 sabahı 06.45’te İstanbul Atatürk Havaalanın’nda inmiş ve dış hatlar geliş terminalinin bulunduğu bölümde beklemeye başlamıştı. Kamera kayıtlarına göre gece yarısı, daha önce tartıştığı havaalanı Pasaport Kontrol Büro Amirliği görevlilerinin kısım odasına giren Brown ve polisler arasında bir kavga yaşanmıştı. Brown önce kelepçelenmiş, kadının kelepçelerden kurtulduğunu gören 6-7 polis, yüzü koyun yere yatırdıkları kadının ellerini arkadan kelepçelemişti.
Odadaki kamera görüntüsüne göre polisler 17 dakika boyunca kadının sırtına, ayaklarına ve ellerine, dizleriyle baskı uygulamış sonra da odaya bir sağlık görevlisi gelmişti. Ertesi sabah hastaneye kaldırılan Brown, uzun süre yoğun bakımda kaldıktan sonra 18 Nisan 2013’te hayatını kaybetmişti. Bakırköy Başsavcılığı, 12 polis ve Brown’a müdahale eden doktor hakkında dava açtı. Başsavcılık, polisler hakkında ‘zor kullanma yetkisini aşarak ölüme neden olma’ suçundan 12 yıldan 16 yıla, doktor hakkında da ‘taksirle ölüme neden olma’dan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istedi.

Haberin Devamı

NEDEN UÇAĞA BİNDİRİLMEDİ

Amerikalı Tracey Lynn Brown’ın 2013 yılında Atatürk Havalimanı’nda polislerden gördüğü kötü muamelenin ardından ölmesi, birçok soru işaretine yol açtı. Bunlardan biri de ABD’den arayan kızının talebi üzerine Tracey Lynn Brown’a eşlik eden THY personelinin, turist kadına neden uçağa kadar eşlik etmeyip kendi başına bıraktığı. Brown’a yardım ederken havalimanının kameralarına yansıyan THY personelinin ifadesi hiç alınmadı.
Amerikan Deniz Kuvvetleri eski personeli Tracey Lynn Brown, 4 Nisan 2013’te Taşkent’ten İstanbul aktarmalı olarak ABD Chicago’ya gidecekti. Kızı Tracey L. Shavers Jr. 3 Nisan’da çağrı merkezini arayıp annesinin hasta, yaşlı ve unutkan olduğunu belirterek uçak içine kadar tekerlekli sandalyeyle personel yardımı talep etti.

Haberin Devamı

TÜM SÜREÇ KAMERADA

Tracey Lynn Brown 4 Nisan 2013 günü saat 06.45’te Taşkent’ten İstanbul’a geldi. Saat 13.30’da Chicago uçağına binecekti. Ancak tutanaklara göre uçağa binmeyerek veya kaçırarak 7.5 saat transit alanda bekledi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Tracy Lynn Brown’ın ölümüyle ilgili soruşturmada, kadının havalimanında geçirdiği zamanla ilgili tüm kamera kayıtlarını inceletti.
Tracey Lynn Brown’ın 4 Nisan 2013 günü havalimanında geçirdiği sürede yaptıkları tutanaklara şöyle yansıdı:
- 06.54: Taşkent’ten gelen THY uçağı 202 numaralı körüğe yanaşıyor.
- 06.59: Tracey Lynn Brown beraberindeki THY personeliyle birlikte pasaport geçiş kısmından geçiyor.
- 08.30: Eski transit kapı geçişindeki güvenlik noktasına geliyor. Yanında halen THY personeli var.
- 08.32: Beraberindeki THY personeli ile birlikte Dış Hatlar Gidiş katına çıkıyor. Personel kadının bavulunu taşıyor.
- 08.35: THY personeli, Brown’ın yanından ayrılmış. Kadın tek başına dolaşıyor.
- 08.40: Chicago uçağının kalkacağı 216 numaralı körüğün bulunduğu alanda bekliyor.
- 09.16: Danışma personeli ile konuşuyor.
- 09.58: Koridorda yürüyen Brown yine 216 numaralı körüğün bulunduğu alana geliyor.

Haberin Devamı

YA KAÇIRDI YA BİNMEDİ

- 15.13: Amerikalı kadın, saat 13.30’da kalkan uçağına binmemiş. körüklerin bulunduğu salonda oturuyor.
- 15.36: Beraberinde bir kadın personelle transit yolcu gelişine iniyor.
- 18.00: Aynı kadın personelle dış hatlar geliş katındaki THY Otel Desk kısmına geliyor.
- 19.23: Yeniden transit yolcu masalarının bulunduğu alana geçiyor.
- 20.34: 5 numaralı pasaport kontuarından yurtiçine giriş yapıyor.
- 21.50: Dış hatlar geliş katı pasaport sevk kısmına gelip içeri giriyor.
- 21.52: Polisler içeri doğru koşuyor.
- 21.55: Polisler Tracey Lynn Brown’ı zorla odadan dışarı sürüklüyor. Birkaç polis Amerikalı kadınla konuşmaya çalışıyor ama mümkün olmuyor.
- 5 Nisan saat 04.00: Tracey Lynn Brown pasaport sevk kısmına gelerek küçük cam bölmeden polise saldırıyor. Polisler yakaladıkları kadını pasaport kısmına alıp kelepçeliyor.

POLİSLER DE ŞİKÂYETÇİ OLMUŞ

TRACEY Lynn Brown’ı iki yıl önce ölüme götüren olaylar zincirinin ardından, ölüme sebebiyet vermekle suçlanan 3 polis memurunun da Amerikalı kadından şikâyetçi oldukları ortaya çıktı. Polisler Akın Y., Hüseyin T. ve Uğur T. 5 Nisan’da düzenledikleri tutanakta, Tracey Lynn Brown’ın görevli memura mukavemet ettiğini ve kendilerini yaraladığını iddia etti. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı polislerin iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı. Tracey Lynn Brown’ın ölümünün ardından soruşturmaya takipsizlik kararı verildi.

HASTANE: BİPOLAR BOZUKLUĞU VARDI


BAKIRKÖY Cumhuriyet Başsavcılığı, Tracey Lynn Brown’ın, yoğun bakımdaki tedavinin ardından18 Nisan günü öldüğü Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne de yazı yazarak bilgi istedi. Hastaneden savcılığa gönderilen yazıda, Brown’da ‘bipolar bozukluk’ teşhis edildiği belirtildi. Bipolar bozukluk, riskli davranışlar nedeniyle ilişkilere ve kariyere zarar veren, tedavi edilmezse intihara bile yol açan ciddi ruhsal bir hastalık olarak biliniyor.

THY: KURAL DIŞI YOLCUYDU

BAKIRKÖY Cumhuriyet Başsavcılığı Tracey Lynn Brown’ın ölümüyle ilgili soruşturmada, THY’ye yazarak ellerinde Amerikalı kadınla ilgili belge ya da bilgi olup olmadığını sordu. THY savcılığa gönderdiği yazıda, “Yolcumuza kural dışı yolcu prosedürü uygulanması nedeniyle İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yer hizmetleri personeli tarafından emniyet birimlerine teslim edilmiştir” denildi. Yazıda bilgi için emniyete başvurulması gerektiği de belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!