NYT: Dünya bir yıl öncesinden daha tehlikeli

Güncelleme Tarihi:

NYT: Dünya bir yıl öncesinden daha tehlikeli
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 19, 2004 14:16

ABD'nin etkili gazetelerinden New York Times, terörizm yayıldıkça dünyanın çok daha tehlikeli bir yer haline geldiğini, El Kaide'nin en etkin örgütler arasında yer alsa da bu konuda yalnız olmadığını yazdı.

Haberin Devamı

''Dünyanın bugün bir yıl öncesine, 10 Eylül 2001 tarihine ve hattaSoğuk Savaş yıllarına göre daha mı tehlikeli olduğu'' yönündeki soruyaterör uzmanlarının ''Evet'' cevabını verdiğini belirten gazete, uzmanların bunun nedenlerini; ''İslamcı teröristleri harekete geçiren Irak'ın ABD tarafından işgali, daha fazla terör grubunun kitle imha silahları elde etme çabası ve yerel terörist grupların tırmanan şiddet eylemleri'' olarak sıraladığını kaydetti.

Gazete, ''Her gün, bazı günlerde ise neredeyse her saat, dünyanın herhangi bir yerinden bir terörizm alarmı duyulmakta. Yapılan her yenitehdit ise yeni sonuçları beraberinde getirmekte: Uçakların uçuÅŸları ertelenebilmekte, birkaç büyükelçilik kapatılmakta. Daha da önemlisi bir baÅŸka terörist tehdidin de hemen akabinde gelebileceÄŸi korkusu her yere hakim olmakta'' diye yazdı.Â

Haberin Devamı

El Kaide'nin dünya terörizminde önemli bir yere sahip olmakla birlikte yalnız olmadığını kaydeden gazete, Nepal'daki Maocu gerillalardan Kolombiya'daki sağcı milislere kadar pek çok örgütün dünyada terörizm tehlikesini arttırdığını belirtti. Gazete, bu örgütlerin birincil düşman olarak ABD'yi seçmelerinin neredeyse tek ortak noktaları olduğunu, en iyimser terör uzmanlarına göre bile terörle mücadelenin nesiller boyu süreceğini kaydetti.

New York Times gazetesi, dünyada bölgelere terör faaliyetlerine deyer verdi.Â

AMERİKA KITASI: ABD El Kaide üzerine yoğunlaşırken, Kolombiya'da yaşanan terör eylemleri, en kanlı terör eylemlerinden bazılarının aşırı dinci militanlarla bağlantısı olmadığını ortaya koymakta. Araba bombalamaktan insan kaçırmaya, gazeteci ve insan hakları savunucularına yönelik suikastlerden tenha köylerde kitlesel katliamlara, yüzlerce şiddet eylemi gerçekleşmekte. Şiddetin temel aktörlerini Marksist gerillalar ve eskiden devletle bağları olan sağcımilisler oluşturmakta.

AVRUPA: Geçen ay Madrid'de düzenlenen saldırılar, Avrupa'nın da El Kaide'nin hedefleri arasında yer aldığını ispatladı. Uzmanlara göre, El Kaide ve uzantıları Avrupa'da Kuzey Amerika'da olduklarından çok daha derin köklere sahip. İngiltere, Fransa, Belçika, İspanya ve Almanya'da eylem beklentisi bulunuyorken, teröristlerin Batı Avrupa'yadaha çok Doğu Avrupa ülkelerinden giriş yaptıkları kaydedildi.

Haberin Devamı

AFRÄ°KA: Fas, El Kaide'nin takipçileri için hem bir hedef, hem de bir eylem üssü durumunda. Liderleri Tunuslu olsa da Madrid'deki bombalama eylemiyle baÄŸlantılı olarak tutuklananların çoÄŸu Fas asıllı.ABD ve Fransa bugün Cezayirli terörist grupların El Kaide ile baÄŸlantıda olduÄŸu Mali'ye yardım etmeye çalışıyor.Â

ORTADOÄžU: ABD'nin Irak'ı iÅŸgalinden bu yana Amerikan ve koalisyon askerleri, Åžii dini liderler, yabancı yardım örgütleri çalışanları ve BM personeli bombalama, adam kaçırma ve cinayetlerin hedefleri durumuna geldi. Ä°srail'de ise Filistinli grupların intihar eylemleri devam etmekte. Suudi Arabistan da Usame bin ladin baÄŸlantılı bombalamaeylemlerine sahne olmakta.Â

Haberin Devamı

ORTA VE GÃœNEY ASYA: Afganistan hükümeti hala Taliban ve El Kaide'nin tehdidi altında. Pakistan'da ise devlet BaÅŸkanı Pervez Müşşerref'ten terörizmle daha fazla mücadele etmesi bekleniyor. KeÅŸmir'in Hindistan kontrolündeki kısmında neredeyse her hafta saldırılar oluyor. Çeçenistan'da ÅŸiddet durmuyor. Özbekistan'da El Kaide baÄŸlantılı intihar eylemcileri faaliyette. Nepal'de Maocu isyancılar pek çok bombalamadan sorumlu tutuluyor.Â

GÜNEYDOĞU ASYA: Endonezya geçen yıl gerçekleştirilen Bali'deki gece kulübü bombalaması ile sarsıldı. Ebu Sayyaf örgütü ise Filipinler'de isyanını sürdürüyor. Daha önce El Kaide ile bağlantısı olduğu belirlenen grubun şimdi Endonezyalı teröristleri eğittiği kaydediliyor. El Kaide bağlantılı militan şiddetin Tayland ve Kamboçya'da da zemin kazanmaya çalıştığı kaydediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!