NYT: ABD ve AB Rumlar'a baskı yapsın

Güncelleme Tarihi:

NYT: ABD ve AB Rumlara baskı yapsın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 11:29

Türkiye'de AB üyeliğine desteğin azalmasında AB'nin Kıbrıs ile ilgili vaadlerini yerine getirmemesinin de etkili olduğu belirtilirken AB ve ABD'nin Rumlara baskı yapmaları istendi. New York Times gazetesi, başyazısında Washington ve Brüksel'in Rumlara baskı yapmalarını, Kıbrıslı Türkleri ödüllendirmelerini istedi.

New York Times gazetesi, başyazısında Türkiye'de AB üyeliğine desteğin gerilemesine karşın reformların sürmesi gerektiği savunurken Washington ve Brüksel'in Rumlara baskı yapmalarını da istedi.

Orhan Pamuk davasının düşürüldüğünü ancak Türkiye'nin Pamuk davasının dayandığı yasayı değiştirmesi gerektiği savunulan başyazıda şimdiye kadar yasa değişikliklerinin arkasındaki en güçlü faktörün Türkiye'nin AB'ye katılma arzusu oluşturduğu belirtildi.

Ancak Türkiye'deki AB üyeliğine desteğin yüzde 85'ten yüzde 65'e gerilediğine dikkat çeken gazete, bunda AB'nin Kuzey Kıbrıs ile ilgili vaatlerini yerine getirmemesi, Avusturya ve Fransa'nın tutumları gibi faktörlerin de etkili olduğunu öne sürdü.

NYT, Türkiye'deki bir azınlığın şimdi Avrupa ve reform yanlısı politikacılara karşı "milliyetçi bir dalga" oluşturmaya çalıştığını belirtirken Pamuk davasının bu stratejinin bir parçası olduğu yorumunu yaptı. Gazete şöyle devam etti:
"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB üyeliği için reformlardan vazgeçmemesi için halkını ikna etmeli. Washington ve Brüksel de bu konuda yardımcı olmalı. ABD, geleneksel olarak Washington ile dost olan Türk generallere, serbestliği sağlayan reformlara desteğin sürmesinin, Türkiye'nin 21'inci yüzyıla girmesine yardımcı olacağını anımsatmalı. Washington ve Brüksel de, birleşme konusunda Rumlara yeniden baskı yapmalı ve çabalarından dolayı Kıbrıslı Türkleri ekonomik ve siyasi olarak ödüllendirmeli."

Batı'nın bu yöndeki bir girişiminin TBMM'deki Ek Protokol oylamasını kolaylaştırabileceğini savunan gazete, protokolün "hayati" olduğunu ancak kimi Türk vatandaşları tarafından bölünmüş Kıbrıs'ın fiilen tanıması gibi değerlendirilebileceğini kaydetti.

'ERDOĞAN DOĞRU ADIMLAR ATTI'

Başbakan Erdoğan'ın sorunu yaratmadığını, aksine adayı birleştirmek için "tamamen doğru adımlar" attığını vurgulayan gazete, Türkiye'deki milliyetçilerin konuyu, "hükümetin Avrupa'yı sevindirmek için Türkiye'nin çıkarlarını satmasının bir örneği" olarak sunmak istediklerini belirtti. The New York Times Erdoğan'ın "dostlarının yardımı" ile bunlara karşı koyabilmesi gerektiğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!