Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Aziz Sancar'dan ilk açıklama

Güncelleme Tarihi:

Nobel Kimya Ödülünü kazanan Aziz Sancardan ilk açıklama
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2015 14:58

ABD'li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'ne değer görülen Aziz Sancar, ödülle ilgili ilk açıklamasında şaşkın olduğunu dile getirdi. Öte yandan, geçmişte verdiği bir demeçte, lisedeyken Milli Takım'a davet edildiğini söyleyen Sancar, "Bu gerçekleşen bir rüyaydı. Ama ciddi düşününce, çok iyi bir kaleci olmak için yeterince uzun boylu olmadığıma karar verdim. Ve çalışmalarına odaklandım" dedi.

Haberin Devamı

Nobel Komitesi’ne ödülü kazandığı için şaşkın olduğunu söyleyen Sancar, “Yarım saat önce bir telefon aldım. Eşim açtı ve beni uyandırdı. Hiç beklemiyordum. Çok şaşırdım. Makûl kalmaya çalıştım” dedi.  

Nobel Medya Merkezi'nden Adam Smith'in sorularını yanıtlayan Sancar, ödülü kazanan ilk Türk bilim adamı olduğu hatırlatıldığında "Bilim adamı olarak evet. Ama Orhan Pamuk, 2006'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştı" dedi.

ÜLKEM ADINA GURURLUYUM

Smith'in, Türkiye'de de büyük kutlamalar olacağını belirtmesi üzerine Sancar, "Evet sanırım olacak. 'Nobel ödülünü ne zaman alacaksın' diye yıllardır sorup duruyorlardı. Ülkem adına da gurur duyuyorum" ifadesini kullandı.  

Hasar gören DNA'nın onarımıyla ilgili mekanizmaları ortaya çıkaran çalışmasıyla ödüle layık görülen Sancar, "Şimdi neler olacak?" sorusuna "Derslerim ay sonunda başlıyor ve aralık sonuna kadar da devam edecek. Dersleri aksatmamak için elimden geleni yapacağım ama sanırım bazı aksaklıklar olacak" diye konuştu.

Ailesine, anavatanı Türkiye'ye ve çalışmalarını sürdürdüğü ABD'ye müteşekkir olduğunu kaydeden Sancar, "Bu ödül özellikle Türkiye için çok önemli" dedi.

Haberin Devamı

YETERİNCE UZUN BOYLU OLMADIĞIMA KARAR VERDİM VE...

Fransız haber ajansı AFP, konuya ilişkin haberinde Sancar'la ilgili ilginç bir anekdota yer verdi. Buna göre; yedi kardeşi olan Sancar, gençken futbolcu olabilirdi. 18 yaş altı Milli Takım’ın kaleciliğine çağrılan Sancar, akademik hayatı yeşil sahalara tercih etmiş.

Konuya ilişkin bir açıklamasında, "Bu, gerçekleşen bir rüyaydı" diyen Sancar, "Çünkü 7 yaşından beri futbolcu olmak istiyordum. Milli Takım'da da oynamak istiyordum. Fakat daha ciddi düşününce, çok iyi bir kaleci olmak için yeterince uzun boylu olmadığıma karar verdim. Ve çalışmalarına odaklandım" dedi. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!