Nixon'ın gizli bantları

Güncelleme Tarihi:

Nixonın gizli bantları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin 37. başkanı Richard Nixon'ın yaşamının bilinmeyen yönleriyle ilgili bant kayıtları ortaya çıktı.

Hálá gizli tutulan ve Nixon'ın sonunu hazırlayan bantlar, başkanın mallarını yöneten şirketin araştırma uzmanı Steve Johnson tarafından açıklandı. Şirket tarafından, ‘tarihi öneme sahip’ diye nitelenen bantlar, Nixon'ın Watergate skandalı nedeniyle istifa ettiği 1974 yılına kadar, diğer yetkililerle yaptığı konuşmaları içeriyor.

Johnson, Nixon'ın konuşmalarını aktarırken, karşımıza ‘kıskanç, hiçbir şeyden hoşnut olmayan, kuşkucu ve işkolik’ bir kişilik çıkıyor. Johnson'ın açıklamalarına göre, Nixon'ın en hazmedemediği ve hatta en çok kıskandığı kişi, siyasi danışmanı Henry Kissinger.. Johnson, Nixon'ın, Kissinger hakkındaki düşüncelerini özetle şöyle anlatıyor:

‘Nixon, Kissinger’a her kesimde gösterilen özel ilgiden şikayetçiydi. Özellikle, Kissinger'ın oldukça medyatik olması, Nixon'ın mutsuzluk nedenlerinden biriydi. Bir keresinde Kissinger'dan, Time muhabirleriyle görüşmemesini, demeç vermemesini, derginin davetlerine katılmamasını ve telefonlarına yanıt vermemesini istedi. Beyaz Saray görevlileri, Nixon ile, her fırsatta, her konuda konuşabilirlerdi, ama Kissinger hakkında konuşmaları kesinlikle yasaktı. Nixon, bir keresinde, danışmanı John Ehrlichman aracılığıyla Kissinger'a mesaj yollayarak, hiç olmazsa bir kez, dediğini yapmasını rica etti.'

Johnson'a göre, Nixon, devlet binalarına asılan resimlerini beğenmezdi. Yakın çevresine sık sık, değişik bir gülümsemeyle yeni bir resim istediğini söylüyordu.

Nixon, devlet görevlilerini de sevmiyordu. Yüzde 99.9'unun, hiçbir niteliği olmadığını savunuyordu. Onlardan ‘küçük çocuklar’ diye söz ediyordu. 1968, ardından da 1972 başkanlık seçimlerini kazanan Nixon, 1994 yılında yaşamını yitirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!