Nijerya'da facia: 500 ölü

Güncelleme Tarihi:

Nijeryada facia: 500 ölü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2002 15:47

Nijerya'nın en büyük kenti Lagos'da orduya ait bir mühimmat deposunda yangın çıktı. Meydana gelen patlamalar ve panik nedeniyle en az 500 kişinin öldüğü belirtildi.

Haberin Devamı

Yetkililer, olayın kaza olduğunu ve ölenlerin büyük bir kısmının patlamaların sürdüğü sırada panik sonucu üs yakınındaki kanala sığınmaya çalışan siviller olduğunu duyurdu.

Patlamalar ülkenin ticari başkenti olarak kabul edilen 12 milyon nüfuslu Lagos´un kuzeyindeki İkeja askeri üssünde meydana geldi.

HAVADAN BOMBA VE ROKET YAĞDI

Türkiye saati ile 15.00 sıralarında İkeja askeri üssündeki ana silah deposunda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın sonucu cephanelik şiddetli bir şekilde havaya uçtu. Ana cephaneliğin bir çok binadan oluştuğunu açıklayan yetkililer, yangının diğer depolara da sıçradığını ve bombaların peşpeşe infilak ettiğini söyledi.

Askeri üssün 10 kilometre uzaklığındaki uluslararası havaalanındaki tüm camlar patlarken uçuşlar durduruldu. Kentin kenar mahalleleri üzerine de düşen bombalar ve roketler ortalığı bir anda savaş alanına çevirdi.

İlk patlamaların ardından üsdeki akaryakıt deposu da infilat etti.

PANİKLE KANALA KAÇTILAR, BOĞULARAK ÖLDÜLER

Askeri üsteki patlamalarda kaç asker ve sivilin öldüğü, kaçının da yaralandığı henüz bilinmiyor ancak, üs yakınlarındaki kenar mahallelerde yüzlerce kişi patlamalardan korunmak için panik halinde Oke Afa su kanalına sığındı. Kanaldaki suyun derinliğini az zanneden yüzlerce kişi, boğularak can verdi. Yüzlerce kişi ise, yaralı olarak kurtulmayı başardı.

Mühimmat deposundaki havan ve top mermilerinin patlaması saatlerce devam etti. Bombalar havai fişekler gibi patlarken bir çoğu da üssün yakınındaki mahallelerde büyük tahribata yol açtı.

EN AZ 500 ÖLÜ

Lagos kenti Emniyet Müdürü Mike Okilo, başta Oke Afa kanalı olmak üzere bölgeden en az 500 cesedin çıkartıldığını söyledi.

Üssün komutanı Tümgeneral George Edmin, yangının bir kaza sonucu meydana geldiğini ve henüz kendilerine ölen olduğunun bildirilmediğini açıkladı. Ancak görgü tanıkları, askeri üsde de çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu söylüyor.

Patlamaların sona ermesinin ardından Devlet Başkanı Olusegun Obasanjo İkeja askeri üssündeki olay yerini ziyaret etti. Obasanjo, olayla ilgili geniş çaplı bir soruşturma yürütüleceğini kaydetti.

Kent üzerine yağan şarapnel parçaları ise, bir çok işyerinin tahrip olmasına neden oldu. Patlamaların ardından kentin haberleşme sistemleri kilitlendi.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!