"Nijerya Talibanı" saldırılarını sürdürüyor

Güncelleme Tarihi:

Nijerya Talibanı saldırılarını sürdürüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2009 09:58

Nijerya'da 2004 yılında ortaya çıkan ve şeriat kanunlarının uygulanması amacıyla hükümeti devirmekle tehdit eden "Nijerya Talibanı", ülkenin kuzeyinde düzenli saldırılarda bulunuyor.

Afganistan'daki Taliban'la herhangi bir bağlantısı olduğu düşünülmeyen örgütün, yine de Afganistan örneğiyle hareket ettiği tahmininde bulunuluyor. Bazı uzmanlar ise bu ismin sadece örgütün kurulduğu Maidiguri'deki halk tarafından yakıştırıldığı fikrini savunuyor. Örgüte yakıştırılan bir diğer ad "Boko Haram", "Batı eğitimi günahtır" anlamına geliyor.

BBC'nin, Nijerya'da kullanılan Hausa dili servisinden İsa Sanusi, örgütün herhangi bir isim altında hareket etmediği, bu isimlerin sadece yerel halk tarafından takıldığı görüşünü ifade ediyor. Sanusi, örgütün isminden çok, amacına, yani Nijerya hükümetini devirerek şeriat kanunlarını uygulama ve Batı tarzı eğitim sistemini yıkmak niyetine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Örgütün lideri Muhammad Yusuf, BBC'ye verdiği demeçte, Batı eğitiminin "tek Tanrı" inancını körelttiğini söylüyor. Batı tarzı eğitimin, İslam'daki bazı inanışlarla ters düştüğünü savunan Yusuf, örnek olarak Darwinizmi gösteriyor.

Yusuf'un, 30'lu yaşların ortalarında, oldukça sağlıklı ve iyi eğitimli olduğu düşünülüyor. İyi derecede İngilizce bilen Yusuf, yerel halktan alınan bilgilere göre Mercedes marka araç kullanıyor, lüks bir hayat yaşıyor ve iyi eğitimli biri olarak kabul ediliyor.

Örgütün çevreleyen gizeme rağmen Nijerya'da birçok kişi, saldırıların sürpriz olmadığını düşünüyor.

Örgüt üyelerinin büyük bölümünü, durumundan hoşnut olmayan üniversite öğrencileri ve eğitimli işsiz gençler oluşturuyor. AFP'nin bölgedeki muhabirine göre bu gençlerin arasında, hükümetle yakın bağı bulunan zengin ailelerin çocukları da bulunuyor. AFP muhabiri Amenu Ebu Bakka, hükümetin bu nedenle militanlara karşı harekete geçmekte zorlanmış olabileceği görüşünü savunuyor.

Militanlarla hükümete bağlı kuvvetler arasında ülkenin kuzeyinde çıkan çatışmalarda şu ana kadar 100'den fazla kişi öldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!