New York'ta sahte havyar

Güncelleme Tarihi:

New Yorkta sahte havyar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Son birkaç yıldan beri New York'un lüks lokantaları, ünlü gece klüpleri ve barlarında ortaya çıkan ‘‘havyar modası’’için tehlike çanları çalmaya başladı. Zengin müşterilerin damak zevki için Rusya'dan ithal edilen en kaliteli havyarın % 32'sinin sahte çıkması paniğe yolaçtı.

ABD'de yaşamakta olan Rus kökenli Mersin balığı uzmanı Vadim Birstein ile Amerika Doğa Tarihi Müzesi yetkililerinden Rob deSalle'in birlikte hazırladıkları rapora göre, New York'un ünlü gurme dükkanları, lokanta ve barlarda Beluga, Ossetra ve Sevruga adıyla satılan havyarlara önemli miktarda ucuz balık yumurtası karıştırılıyor. Birstein-deSalle ikilisi, New York'ta tanınmış dükkan ve lokantalardan aldıkları 12 havyar örneğini DNA testinden geçirerek sahtekarlığı ortaya çıkardılar.

Pan American Havayolları, birinci sınıf yolcularına ikram etmek üzere ithalatçı Mario Garbarino'dan aldığı Beluga'nın sahte olduğunu tesbit edince ithalatçı hakkında 1 milyon dolarlık dava açtı. Ancak devlete de devlete 10 milyon dolar vergi borcu olan ithalatçı İtalya'ya kaçtı.

New York'ta kilosu 2.200 dolara (385 milyon lira) satılan hayvarla ilgili sahtekarlıkta, hayvar ithalatını kontrol eden Rus mafyasının parmağı var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!