New York’ta buhar borusu yanardağ gibi patladı

Güncelleme Tarihi:

New York’ta buhar borusu yanardağ gibi patladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2007 00:00

Manhattan’da 1924 yılında cadde altına yerleştirilen bir buhar borusunun yanardağ gibi patlamasıyla 11 Eylül’ü anımsatan sahneler ortaya çıktı.

New York'un göbeğinde patlama/Foto-galeri

Patlama, kentin altyapısının çok eskidiği konusunda yetkililere bir uyarı olarak değerlendirildi. Eskimiş borular ve asbestin "yer altında sessizce bekleyen tehlikeler" olduğuna dikkat çekildi.

NEW York gökdelenlerinin en yoğun olarak bulunduğu 42. Sokak çevresinde önceki akşam meydana gelen ve 1 kişinin kalp yetmezliğinden ölmesine, 27 kişinin yaralanmasına neden olan patlamanın tam iş çıkışına rast gelmesi, onbinlerce kişiye büyük panik yaşattı. Polis, Manhattan’ın en merkezi bölgesini derhal boşaltırken, yüzlerce metre göğe yükselen buharın çekilmesiyle çevredeki hasarın ne kadar büyük olduğu ortaya çıktı. Yerde büyük bir çukur açan patlamanın, sabah erken saatlerde yağan şiddetli yağmurun cadde altındaki 1924 yılından kalma buhar borusunu soğutması yüzünden meydana geldiği açıklandı. Eskiden elektrik jeneratörlerini ve asansörleri çalıştırmakta kullanılan su buharı tüketimi, New York’ta günümüzde azalmakla birlikte halen ısıtma ve klima sistemlerinde kullanılıyor.

New York’un en önemli tren istasyonu Grand Central Terminali’nin hemen yanında gerçekleşen patlama sonrası, belediye tarafından havaya savrulan enkazın içinde asbest olabileceği uyarısı yapıldı. New York’ta daha önce 11 Eylül terör saldırıları sonrasında Dünya Ticaret Merkezi enkazında arama kurtarma çalışmaları yapan görevlilerde sağlık sorunlarının meydana gelmesi ve enkazda asbestin bulunması nedeniyle belediye, bu defa erken önlem alarak patlamanın meydana geldiği ve enkazın yayıldığı bölgeyi tamemen boşalttı.

1989 yılında da aynı cadde üzerinde Gramercy Park yakınlarında benzeri bir patlamanın yaşandığını hatırlatan yetkililer, 2 kişinin öldüğü ve onlarca kişinin yaralandığı olay sonrasında enkaz alanında asbeste rastlandığını, bu yüzden önemli tedbirler almak zorunda olduklarını dile getirdiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!