Netanyahu'ya ordudan muhtıra

Güncelleme Tarihi:

Netanyahuya ordudan muhtıra
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

'Tarihi barış fırsatı parmaklarımızın arasından kayıp gidecek' diyen İsrailli subaylar Ortadoğu barış sürecinin kurtarılması için Başbakan Benjamin Netanyahu'ya hitaben açık mektup yayınladılar. Askerler, barış için Filistinlilere daha fazla toprak verilmesini istediler.

İSRAİLLİ subaylar, Başbakan Benjamin Netanyahu'ya Ortadoğu barış sürecinin kurtarılmasını için bir çeşit muhtıra verdiler. Maariv Gazetesi'nde yayınlanan açık mektuba imza atan aralarında general ve albayların da bulunduğu askerler, Netanyahu'dan barışı kurtarmak için Filistinlilere daha fazla toprak verilmesini talep ettiler.

Açık mektuba aralarında 11 general ve 216 albayın da bulunduğu 1554 subay imza attı. Mektupta şu ifadelere yer verildi.

‘Oslo anlaşmasıyla başlayan barış sürecinin gerekleri yerine getirilerek topraklardan geri çekilmezsek, barış için tarihi bir fırsat parmaklarımızın arasından kayıp gidecek, bu da savaşa ya da yeni bir intifadaya neden olabilir.’

Askerler, İsrail Yönetimi'ni barış fırsatını tehlikeye atarak gelecek nesilleri felakete sürükleyecek adımlardan uzak durmaya çağırdılar. Bundan tam 20 yıl önce ordu, benzer bir girişimde bulunarak dönemin Başbakanı Menahem Begin'den Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat'ın barış girişimlerine karşılık vermesini istemişti.

İsrail-Filistin barışı, geçen yıl Netanyahu'nun Arapların yaşadığı Doğu Kudüs'ü yeni Yahudi yerleşimlerine açması üzerine çıkmaza girmişti. Netanyahu'nun Ortadoğu barış anlaşmasının öngördüğü şekilde Batı Şeria'dan çekilmeyi reddetmesi üzerine de Filistinliler masadan çekilmişti.

NETANYAHU'NUN DÖRTLÜ PLANI

Bu arada İsrail medyası Almanya ve Norveç'ten sonra dün İngiltere'ye geçen Netanyahu'nun dört maddelik bir barış planı hazırladığını bildiriyor. Plan şöyle; 1-Barış görüşmelerinin başlamasına paralel olarak Filistin havalimanı ve Gazze Şeridi'nde İsrail-Filistin endüstri bölgesi açılacak. 2-Netanyahu ve Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Yaser Arafat bir araya gelerek İsrail askerinin Batı Şeria'dan geri çekilmesini görüşecek. 3-Netanyahu, AB'nin öngördüğü şekilde Arap-İsrail görüşmesine yeşil ışık yakacak. Görüşmelerde Ortadoğu'da suyun paylaşımı, ekonomik işbirliği ve mülteciler sorunu ele alınacak. 4-Filistin'in nihai statüsünü belirleyecek görüşmeler yapılacak.

Filistin Yönetimi ise İsrail'in barış planının içinin boş olduğu gerekçesiyle Netanyahu'nun Arafat'la görüşme çağrısına olumsuz yanıt verdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!