Netanyahu: Erken seçime gitmek gereksiz ve yanlış

Güncelleme Tarihi:

Netanyahu: Erken seçime gitmek gereksiz ve yanlış
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2018 14:37

İsrail Başbakanı Netanyahu, liderliğini yürüttüğü koalisyon hükümetindeki çatlaklar nedeniyle ülke gündeminin en önemli maddesi haline gelen erken seçimin gereksiz ve yanlış olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Haftalık olağan kabine toplantısı öncesi konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun gündeminde erken seçim tartışmaları vardı.

Netanyahu'nun liderliğini yaptığı koalisyonda, Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın istifasının ardından yaşanan çatlaklar nedeniyle ülkede erken seçim gündemdeki yerini koruyor. Başbakan Netanyahu ise koalisyon üyelerini bir arada tutarak, sağcı hükümetin seçimlerin normal süresi olan Kasım 2019'a kadar ayakta kalması için çabalıyor.

"AYNI HATALARIN TEKRARLANMAMASI İÇİN HER ŞEYİ YAPMALIYIZ"

Kabinedeki açıklamasında erken seçime karşı olduğunu yineleyen Netanyahu, "Güvenliğimiz için hassas bir dönemde seçime gitmek gereksiz ve yanlış. Hepimiz 1992'de ve 1999'da neler olduğunu hatırlıyoruz. 'Oslo ve İntifada' felaketlerini yaşadık. Aynı hataların tekrarlanmaması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız." dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Netanyahu'nun bu akşam koalisyon ortaklarından Kulanu (Hepimiz) Partisi lideri ve Maliye Bakanı Moşe Kahlon ile görüşmesi bekleniyor.

Bu görüşmenin ardından erken seçime gidilip gidilmeyeceğinin büyük ölçüde netleşeceği yorumları yapılıyor.

SAVUNMA BAKANI LİBERMAN'IN İSTİFASI

Eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşanan son gerginliğin ardından İsrail ile Filistinli gruplar arasında sağlanan ateşkesi eleştirerek, çarşamba günü görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.

Mecliste 5 sandalyeye sahip İsrail Evimiz Partisi lideri Liberman'ın istifasının ardından bir diğer koalisyon ortağı Yahudi Evi Partisi milletvekillerinden Shuli Moale, "Savunma Bakanlığını Naftali Bennett ve partisi Yahudi Evi'ne vermenin zamanı geldi. Eğer Bennett bu göreve getirilmezse partimiz koalisyon hükümetinin parçası olmaya devam etmeyecek." ifadelerini kullanmıştı.

Netanyahu ile Bennett, cuma günü koalisyonun geleceğini görüşmek üzere bir araya gelmiş, İsrail basınına konuşan Yahudi Evi Partisinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili görüşmenin anlaşmazlıkla sonuçlanması sebebiyle iki liderin erken seçim kararı aldığını ileri sürmüştü.

Haberin Devamı

Başbakanın partisi Likud ise erken seçim kararı alındığı yönündeki iddiayı yalanlamıştı.

Netanyahu liderliğindeki 6 partili koalisyon hükümeti 120 sandalyeli İsrail meclisinde 66 milletvekiliyle temsil ediliyordu. Liberman'ın istifası ile koalisyon hükümetinin sandalye sayısı güven oyu için gereken kritik sayı 61'e düşmüştü.

İsrail'de normal koşullarda milletvekili seçimlerinin Kasım 2019'da yapılması planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!