Neredeyse orada vuracağız

Güncelleme Tarihi:

Neredeyse orada vuracağız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2014 01:21

Obama, IŞİD’e karşı ABD’nin izleyeceği stratejiyi Beyaz Saray’dan yaptığı bir açıklamayla dünyaya duyurdu. Obama, “Ülkemizi tehdit eden teröristleri nerede olurlarsa vuracağız” dedi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama, 11 Eylül 2001 saldırılarının yıldönümünden bir gün önceye denk gelen açıklamasına “Bu akşam sizlere ABD’nin dostları ve müttefikleriyle IŞİD olarak bilinen terörist grubu önce zayıflatıp sonra tamamen yok etmek için ne yapacağından bahsetmek istiyorum” diyerek başladı. 4 Kasım’da yapılacak ve Kongre’nin Temsilciler Meclisi kanadının aksine halen Demokratların çoğunluk olduğu 100 üyeli Amerikan Senatosu’nun 33 koltuğunun yenileneceği kritik ara seçimler öncesine denk gelen açıklamasının sonunda iç politikaya dönük mesajlar da vermeyi ihmal etmeyen Obama, şunları söyledi:

IŞİD İSLAMİ DEĞİL: IŞİD (Irak-Şam İslam Devleti) İslami değil. Hiçbir din, masumların öldürülmesini affetmez. IŞİD bir devlet de değil. IŞİD bir terörist örgüttür, bu kadar net ve basit.

Haberin Devamı

AMERİKA LİDERLİK EDECEK: Bu sadece bizim savaşımız değil. Amerikan gücü belirgin bir fark yaratabilir ama onların yapması gerekeni Iraklıların yerine biz yapamayız. Arap ortaklarımızın yerine onların bölgelerini biz güvenlik altına alamayız. Amerika’nın bu terörist tehdidi geriletmek için geniş bir koalisyona liderlik edeceğini duyurabilirim.

SURİYE’DE DE VURACAĞIZ: Amacımız net: Kapsamlı ve aralıksız bir terörle mücadele stratejisiyle IŞİD’i zayıflatacağız ve sonunda yok edeceğiz. İlk olarak, bu teröristlere karşı sistematik bir hava saldırısı operasyonu yürüteceğiz. Irak Hükümeti ile çalışarak, kendi halkımızı koruma ve insani yardım misyonunu genişleteceğiz ve Irak güçleri saldırıya geçtikçe IŞİD hedeflerini vuracağız. Ülkemizi tehdit eden teröristleri nerede olurlarsa vuracağız. Irak’ta olduğu gibi Suriye’deki IŞİD’e karşı da harekete geçilmesinde tereddüt etmeyeceğim.

IŞİD’LE SAVAŞANLARA DESTEK: İkincisi, sahada bu teröristlerle savaşan güçlere desteğimizi artıracağız. Haziran’da Irak güvenlik güçlerini en iyi şekilde nasıl destekleyebileceğimizi değerlendirmek için yüzlerce Amerikalıyı Irak’a konuşlandırmıştım. Bu ekipler işlerini tamamladılar. Ve Irak yeni bir hükümet kurdu. Irak’a 475 yeni görevli göndereceğiz. Daha önce dediğim gibi bu Amerikan kuvvetlerinin muharip görevi olmayacak. Irak’ta başka bir kara savaşının içine çekilmeyeceğiz. Iraklı ve Kürt kuvvetlerini eğitim, istihbarat ve ekipman olarak desteklemeleri lazım.

Haberin Devamı

TERÖRLE MÜCADELE: Üçüncüsü, IŞİD saldırılarını önlemek için terörle mücadele kapasitemizden yararlanmaya devam edeceğiz. Ortaklarımızla çalışarak, para kaynaklarını kesme çabalarımızı iki katına çıkaracağız, istihbaratımızı kuvvetlendireceğiz, savunmamızı güçlendireceğiz, sapkın ideolojilerine karşı koyacağız. Ben de iki hafta sonra BM Güvenlik Konseyi’nde uluslararası toplumu bu çabalara yönelik harekete geçirmek için bir toplantıya başkanlık edeceğim.

İNSANİ YARDIMLAR: Dördüncüsü, bu terörist örgüt tarafından yerlerinden edilen masum sivillere insani yardım sağlamaya devam edeceğiz. Buna hem Sünni ve büyük risk altındaki Şii Müslümanlar hem de on binlerce Hıristiyan ve diğer azınlıklar dahil... Bizim stratejimiz bu. Ve bu stratejimizin dört aşamasının her birinde, ortaklar koalisyonu ABD ile birlikte olacak. Müttefikler bizimle birlikte Irak’ın üzerinde uçaklar uçuruyorlar, Irak güvenlik güçleri ile Suriye muhalefetine silah ve yardım yolluyorlar, istihbarat paylaşıyorlar ve milyarlarca dolar insani yardım sağlıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!