Neonaziler polis müdürünü bıçakladı

Güncelleme Tarihi:

Neonaziler polis müdürünü bıçakladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2008 11:45

Almanya’nın güneyindeki Passau kentinde Neonazi gruplara karşı sert tavır alan Emniyet Müdürü, 52 yaşındaki Alois Mannichl, Neonaziler’in bıçaklı saldırısında ağır yaralandı.

Haberin Devamı

Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Hermann da olayın arkasında aşırı sağcı grupların olduğunu bildirirken, "Emniyet Müdürü Mannichn’in evinin önünde saldırıya uğramasının kaygı vericidir.Bu olay şiddette yeni bir boyuttur" dedi.

Polis kaynakları, saldırganın emniyet müdürünü bıçaklarken, "ulusal direnişin selamı" ifadesini kullandığını, bunun da Neonaziler tarafından kullanılan bir söz olduğunu vurguladı. Bıçaklı saldırının ardından kentte operasyonlarını sürdüren polis, kısa saçlı, 1,90 boyundaki zanlıyı aramaya başladı.

TARTIŞMA ALEVLENDİ

Passau kentinde emniyet müdürünü bıçakladığı şüphesiyle 2 kişi gözaltına alınırken, ülkede aşırı sağcılarla ilgili tartışmalar alevlendi. Politikacılar aşırı sağcı parti NPD’nin yasaklanmasını istedi. Alman medyası Passau kentinin emniyet müdürü Mannichl’in evinin önünde Neonazi saldırıya uğramasıyla ilgili gelişmelere geniş yer verdi.

Haberin Devamı

Alman kanalları olayı ilk haber olarak yayınlarken polis, yakalanan zanlıların Mannichl’in ifadesinde verdiği bilgilere uyduğunu kaydetti. Zanlıların polis sorgusunun ardından hakim karşısına çıkarılmaları bekleniyor. Saldırıda karnından bıçaklanan Alois Mannichl’in tedavisi sürüyor. Deutche Welle, polis müdürünün saldırıya uğraması Almanya’da aşırı sağcılarla ilgili kaygıyı daha da artırdığını bildirdi.

Alman politikacılar aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti NPD’nin kapatılması yönündeki taleplerini yeniden dile getirmeye başladı. Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Hermann, aşırı sağcıların saldırıların bu olayla yeni bir boyut kazandığını söylerken, Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer da aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti NPD’nin kapatılması yönünde başvuruda bulunulmasının gözardı edilemeyeceğini kaydetti. Bu saldırıya devletin sert ve açık bir cevap vermesi gerektiğini belirten Seehofer, "Elimizdeki tüm imkanlarla Bavyera’da aşırı sağcılara karşı mücadele edeceğimizden tek bir şüphem bile yok" diye konuştu.

Alman Parlamentosu’nun İçişleri Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy de NPD hakkında yeni bir kapatma davası açılması talebinde bulundu. Bavyera yönetiminin de bu konuda artık uyandığını ve bundan memnuniyet duyduğunu belirten Edathy, aşırıların hareket alanını kısıtlayabilmek için NPD’nin kapatılmasının gerekli olduğunu bildirdi. Sebastian Edathy, ayrıca aşırı sağcı saldırganların sert bir şekilde cezalandırılmalarını istedi. Aşırı sağ motifli bir yaralama olayında saldırganların cezasının ertelenmemesi gerektiğini söyleyen Edathy, zanlıların hemen demir parmaklıkların arkasına gönderilmesini savundu.

NEONAZİLER’İ TAKİP EDİYORDU

Hastanede tedavisi süren 52 yaşındaki Emniyet Müdürü’nün hayati tehlikeyi atlattığı açıklandı. Polis şefi Passau ve çevresinin aşırı sağcıların güçlendiği bir yer haline gelmesini engellemek için son aylarda çok sayıda operasyon düzenlemişti. Aşırı sağcıların bu nedenle internet sayfalarında polis müdürünü eleştirdiği biliniyordu. Son olarak aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti (NPD), 16 Kasım’daki bir anma töreninde polis müdürünün kendilerini rahatsız ettiğini öne sürmüştü.

Passau ve çevresi son aylarda aşırı sağcıların örgütlendiği bir yer haline gelmişti. Yetkililerin verdiği bilgiye göre bu yıl Passau ve çevresinde aşırı sağcılar 83 suç işledi. Geçen yılsa bu rakam 40’tı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!