Neo-con’lara göre Hamaney ağır kanser

Güncelleme Tarihi:

Neo-con’lara göre Hamaney ağır kanser
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2006 00:00

İran’ın sertlik yanlısı ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney’in çok ciddi bir kanser hastalığına yakalandığı ve bir yıldan fazla yaşamasının beklenmediği ileri sürüldü.

Haberin Devamı

ABD’deki neo-con (yeni muhafazakar) akımın İran’ı en yakından izleyen ismi olarak bilinen Micahel Ledeen, bu iddiayı, son yazısında dile getirdi. Michael Ledeen, geçen Kasım ya da Aralık’ta yapılan bir toplantıdan söz ederken, Hamaney’in kansere yakalandığını da yazdı. Ledeen, Hamaney’in yerini kimin alacağının, bir iç mücadele başlattığını belirtti.

AEI uzmanı Ledeen, toplantıda, Ayetullah Hamaney ve yakın danışmanlarının dünyayı nasıl gördüklerini ve gelişmelerin İran’ın lehine işlediğini düşündüklerini yazdı.

MOLLA’YA GÖRE DÜNYA

Buna göre, toplantıda ulaşılan önemli değerlendirme sonuçlarından bazıları şöyle:

Bush Yönetimi gücünü yitirdi. Bush, ciddi kararlar verebilecek durumda değil, İran’a karşı bir saldırı emri veremez.

2006, ABD’de seçim yılı. Cumhuriyetçiler bile Beyaz Saray ile aralarına mesafe koyuyor. Bu, Bush’u daha da güçsüz hale getiriyor.

İsrail tarihinin en karanlık döneminden geçiyor. Güçlü bir hükümet olasılığı yok. İran, bunu kendi çıkarları için kullanmalı.

İran’ın, Hamas, İslami Cihad ve Filistinli diğer gruplar ve hatta komünistler nezdinde prestiji her zamankinden çok daha fazla. Hepsi, Tahran’dan destek istiyor.

Suriye, çeşitli gruplar konusunda İran’a kolaylıklar sağlıyor. İran, şimdi, Lübnan’daki Hizbullah’tan, Malezya ve Endonezya’daki çeşitli gruplara kadar çok etkili bir denetime sahip.

İran, Suriye’yi ABD’ye karşı direnmeye zorladı.

İran stratejisinde Avrupa artık gerekli değil. Avrupalılar birbirleriyle kavga etmekle meşgul.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!