Nefret suçu

Güncelleme Tarihi:

Nefret suçu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2015 01:11

ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinin Chapel Hill kasabası, salı günü komşuları Craig Stephen Hicks tarafından öldürülen üç Müslüman gencin yasını tutuyor. Polisin ilk açıklamasında cinayetin otopark kavgası yüzünden yaşandığı söylense de gençlerin acılı yakınları, ‘Bu nefret suçu’ diyor.

Haberin Devamı

CHAPEL Hill kasabasındaki evlerinde salı günü başlarına ateş edilerek vahşice öldürülen diş hekimliği öğrencisi Deah Barakat (23), eşi Yusor Muhammed Ebu Salha (21) ve baldızı Razan Muhammed (19) için üniversitelerinde dondurucu havaya rağmen yoğun katılımlı anma törenleri düzenlendi. Deah ve baldızının okuduğu Kuzey Carolina Üniversitesi yerleşkesindeki 2 bin kişinin katıldığı önceki akşamki törende arkadaşları gözyaşlarına boğuldu. Chapel Hill belediye başkanı Mark Kleinschmidt, “Halkımız üç gencin vurulmasıyla yaşanan bu korkunç olayla büyük üzüntü yaşadı. Ailelerinin başı sağolsun” dedi.

Nefret suçu

İslamofobi saldırısı mı

Haberin Devamı

Gençlerin cenazesi dün toprağa verilirken polisin, cinayetin sebebine ilişkin otoparkla ilgili bir komşu anlaşmazlığı ihtimali üzerinde durduğu ancak ön soruşturmada nefret suçunun da değerlendirildiği belirtildi. Soruşturmayla ilgili FBI’dan yardım istediklerini açıklayan Chapel Hill Polis Şefi Chris Blue, “Bu cinayetin nefretle işlendiğine dair endişeleri anlıyoruz. Bu davayı çözmek için her ipucunu enine boyuna değerlendiriyoruz” dedi. Kuzey Carolina Bölge Savcısı Ripley Rand ise “Saldırı bu aşamada, Müslümanlara yönelik hedefli saldırı kampanyasının bir parçasıymış gibi görünmüyor. Münferit bir olay gibi duruyor” dedi. Önceki gün hakim karşısına çıkan cinayet zanlısı Craig Stephen Hicks, birinci derece cinayetten suçlanıyor. Ön duruşması 4 Mart’ta olan Craig’in idam cezasıyla yargılanıp yargılanmayacağıyla ilgili savcının karar vermediği belirtildi.

Nefret suçu


Yusor Muhammed Ebu Salha, aralık ayındaki düğününde babasıyla dans etmişti

‘Komşumuz bizden nefret ediyor’

Üç Müslüman gencin aileleri ise olayın nefret suçu olarak soruşturulmasını istedi. Kızların babası psikiyatrist Dr. Muhammed Abu-Salha, “İnfaz şeklinde hepsinin kafasında mermi var. Bu otopark kavgası değil. Bu nefret suçu. Kızım türban takardı. Bir hafta önce kızım ‘Kim olduğumuz ve nasıl göründüğümüz için bizden nefret eden bir komşumuz var’ demişti. Saldırgan daha önce belinde tabancası varken onlarla konuşmuş. Medya burada vatandaşı İslam, İslamcı, İslam terörüyle ilgili haber bombardımanına tutuyor. Bu da insanların bizden korkmasına, nefret etmesine, bizi göndermek istemelerine neden oluyor. Biri sizle çatışma yaşarsa sizden zaten nefret ediyordur, kafanıza bir kurşun yersiniz” dedi.

Haberin Devamı

Nefret suçu

Din karşıtı silah meraklısı

Katil zanlısı Craig Stephen Hicks’in (46) sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda din karşıtı söylemlerde bulunması saldırının, kurbanların Müslüman kimlikleri nedeniyle gerçekleşmiş olabileceği şüphelerini artırıyor. Craig’in Facebook’taki sayfasında din karşıtı görüşler yer aldığı, Hıristiyanlığı, Mormonluğu ve İslam’ı reddettiği görülüyor. Hicks’in mesajlarından birinde, “Ortadoğu’daki sorunu hiçbir şeyin çözemeyeceğini söylüyorlar, ne müzakere ne silahlar ne finansal yardım... Ben buna bir çözüm olduğunu söylüyorum: Ateizm” diye yazmış. Craig ayrıca Facebook hesabından üç hafta önce içi dolu silahının da fotoğrafını paylaşmış. 17 yıl önce boşandığı eski eşi Cynthia Hurley ise Craig’in Michael Douglas’ın oynadığı ve bir savunma sanayi çalışanının geçirdiği cinnet üzere silahlanıp terör estirdiği “Falling Down” filminin müptelası olduğunu, “diğerlerine hiç merhameti olmadığını” söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!