Ne demişlerdi

Güncelleme Tarihi:

Ne demişlerdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2016 23:09

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, Aspen Güvenlik Formu’nun Colorado’da ki programında önceki gün konuşmuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’deki gelişmeleri değerlendiren Votel, “Türkiye bizim faaliyetlerimizde çok önemli ve hayati bir ortak. IŞİD konusundaki operasyonlarımızda kesinlikle kritik öneme sahip. Şimdi darbeyle ilgili meselelerle uğraşıyorlar. Darbe her gün olan bir şey değil. Özellikle de bir NATO ülkesinde her gün olan bir şey değil. Benim endişeli olduğum şey bunun bizim operasyonlarımız üzerinde etkili olması. Türkiye’ye üs ve kaynaklar konusunda çok bağımlıyız. Bunun Türkiye ile olan işbirliğimizin seviyesi üzerindeki etkisinden endişeliyim. Zaten bazı kısıtlamalar oldu. İncirlik Üssü’nde elektrik kesilmişti. Bu durum düzeldi. Bazı ihtilaflar devam ediyor. Bu da operasyonlarımızı etkilemeyi sürdürüyor. Bunu çözmek zorundayız. Size bir örnek vereyim. Birçok Türk liderle ilişkimiz var özellikle de askeri liderler. Bu ilişkilerimize ne olacağı konusunda endişeliyim” dedi.

Bunun üzerine moderatör, Votel’a ilişkide oldukları Türk askeri yetkililerden bazılarının tutuklanıp tutuklanmadığını sordu. Votel’ın buna cevabı “Sanırım bazıları tutuklandı” diye oldu. Moderatör, Votel’a “Türkiye’nin ordusunu dağıttığını düşünüyor musunuz? Eğer böyleyse Türkiye’nin NATO ile işbirliği açısından bu ne anlama geliyor?” sorusunu da yöneltti. Komutan buna şöyle cevap verdi: “Bilmiyorum. Önemli bir NATO ortağı oldular. Bizim için uzun süredir önemli bir ortak oldular. Onlar egemen bir ülke. Kendi meselelerini çözmek zorundalar. Bizim de (Türkiye’ye) destekçi olmamız gerektiğini düşünüyorum. Aynı zamanda işleri de yoluna koymamız gerekiyor.”

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper ise şunları söylemişti: “(IŞİD’le mücadele) Etkisi oluyor çünkü Türkiye’deki ulusal güvenlik aygıtının tüm bölümlerini etkiledi. Muhataplarımızın çoğu ya tasfiye edildi ya tutuklandı. Bunun Türklerle işbirliğini gerileteceğine ve daha zor hale getireceğine şüphe yok.”

VOTEL’DEN AÇIKLAMA
General Votel adına ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan yazılı açıklama yapıldı: “Türkiye’deki başarısız darbe girişimiyle herhangi bir alakam olduğuna yönelik haberler, talihsiz ve tümüyle gerçek dışıdır. Türkiye yıllardır sıra dışı ve yaşamsal bir ortaktır. İşbirliğine minnettarız ve IŞİD’e karşı savaşta daha fazla işbirliğini dört gözle bekliyoruz.”

Açıklamada, Votel’in tartışma yaratan açıklamalarının tam metninin linki de paylaşıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!