NATO'ya ‘eski düşman’ yeni üyeler

Güncelleme Tarihi:

NATOya ‘eski düşman’ yeni üyeler
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin İndependence kasabasındaki Harry Truman Kütüphanesi'nde düzenlenen sade bir törenle, eski Varşova Paktı üyeleri, Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti, NATO ittifakına katıldılar. Doğu'ya açılma çabaları böylece meyvesini vermiş oldu.

Rusya'nın tepkisini çekmemek için sade olmasına özen gösterilen ve bu nedenle oldukça renksiz geçen imza törenine, çocukken ailesiyle birlikte, Çekoslovakya'daki komünist rejimden kaçarak ABD'ye göç eden Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ve diğer yetkililer katıldı.

Bu üç ülkenin katılımıyla, 1949’da kurulan NATO'nun üye sayısı 19'a yükselmiş oldu. Slovakya, Slovenya, Litvanya, Letonya, Estonya, Arnavutluk, Makedonya ve Bulgaristan da NATO'ya girmek istiyorlar.

Gün nedeniyle Brüksel'de bir bildiri yayınlayan NATO Genel Sekreteri Javier Solana, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'nın İttifak üyesi olmalarının, Avrupa'nın bölünmüşlüğünün sona erdiğini belgelediğini bildirdi. Solana, ‘Bu genişlemeyle NATO, orta ve doğu Avrupa’daki yeni demokrasilere kapısının açık olduğunu göstermiş oluyor' dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!