NATO’dan Türkiye’ye yüzde 100 güvence

Güncelleme Tarihi:

NATO’dan Türkiye’ye yüzde 100 güvence
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2015 20:37

Brüksel’de yapılan NATO toplantısında, Rusya’nın Suriye’deki askeri mevcudiyetini arttırması ve Rus savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesi de ele alındı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ittifakın Türkiye dahil tüm müttefiklerini korumaya hazır olduğunu belirterek, “Türkiye’nin güvenlik güvencesinin yüzde 100 olduğunu” söyledi.

Haberin Devamı

RUSYA’nın Suriye’deki askeri varlığını artırması ve Türk hava sahasının Rus savaş uçakları tarafından ihlal edilmesi üzerine NATO güney sınırının korunmasına yönelik çalışmaları hızlandırdı. Brüksel’de toplanan NATO savunma bakanları alınacak önlemler ve atılacak adımları ele alırken NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “NATO, tüm müttefikleri her tehdide karşı korumaya muktedir ve hazır. Buna Türkiye de dahil” dedi. Stoltenberg, “Türkiye’nin güvenlik güvencesinin yüzde 100 olduğunu” söyledi. Rusya’nın Suriye’de tırmandırma politikası izlemesi zaten karmaşık olan durumu daha tehlikeli hale getirirken aylardır özellikle doğu sınırlarındaki tehdide karşı önlem alan NATO’da şimdi de güney kanadına yönelik tehdit algısı en üst düzeye çıkmış durumda. Suriye’de kargaşa, belirsizlik ve şiddetin arttığına dikkat çeken Stoltenberg, “NATO, Türkiye’ye de dahil olmak üzere güneye güç göndermek üzere kapasitesini, kabiliyetini ve hazırlığını artırdı” dedi.

Haberin Devamı

TALEP YOK

Stoltenberg’in bu açıklaması “NATO, Türkiye’ye asker gönderiyor” şeklinde algılansa da şu aşamada bu yönde bir adım söz konusu değil. NATO savunma bakanları toplantısında Türkiye de bu yönde bir talepte bulunmadı. Türkiye’nin NATO’nun güçlü bir üyesi ve ittifak içinde en büyük orduya sahip ikinci ülke olduğunu hatırlatan Stoltenberg, “Türkiye son derece güçlü ve muktedir bir müttefik, ama NATO her zaman gücünü artırmaya ve destek olmaya hazır. Yapılmasına ihtiyaç olan daha fazla bir şey olup olmadığını belirlemek amacıyla Türkiye’yle diyalog halindeyiz” dedi. Türk hava sahasının ihlalinin kabul edilemez olduğu mesajını yineleyen NATO, gelişmeleri yakından izlemeyi sürdüreceğini ve Türkiye’yle güçlü dayanışma içinde olduğunu duyurdu.
NATO geçen yıl aldığı kararlar çerçevesinde en kötü senaryoya hazırlıklı olmak için NATO Mukabele Gücü’nün (NRF) kapasitesini güçlendiriyordu. Dünkü toplantıda bu gücün kapasitesinin iki katına yükseltilerek 40 bin askere çıkarılmasına yönelik plan tamamlandı,. NATO’nun her tür tehdide karşı koyması ve caydırıcılık yaratması için oluşturulan Yüksek Hazırlık Düzeyinde Müşterek Görev Gücü’nün (öncü güç) hazırlık düzeyi de en üst düzeye çıkarıldı. Çok unsurlu ve çok uluslu bu güç, NATO sınırları içinde istenilen yere 48 saat içinde kaydırılabilecek niteliğe sahip. Toplantıda özellikle özel güçler ve deniz unsurları üzerinde yoğunlaşıldı. Stoltenberg, “Tüm bunlarla NATO vatandaşlarına net bir mesaj veriliyor. NATO sizi koruyacak, NATO alanda ve hazır” diye konuştu.

Haberin Devamı

PATRİOTLAR YİNE GÜNDEMDE

Bölgede tırmanan askeri hareketlilik NATO tarafından Türkiye’ye konuşlandırılan Patriot füze savunma sistemlerinin bir kez daha ön plana çıkmasına neden oldu. Bu sistemler Suriye’den gelecek olası bir füze saldırısına karşı Türkiye’nin savunmasını güçlendirmek amacıyla 2013’te konuşlandırılmıştı. Patriot misyonunun görev süresi sene sonunda dolacak. Almanya ve ABD, Türkiye’deki Patriotlarını çekme kararı almıştı. İspanya ise NATO aksi bir karar almadıkça sistemin Türkiye’de kalacağını açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!