NATO’dan Çavuşoğlu’na Konya telefonu

Güncelleme Tarihi:

NATO’dan Çavuşoğlu’na Konya telefonu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2017 23:04

TÜRKİYE’nin Konya’daki NATO üssünde görev yapan Alman askerlerinin Alman parlamenterler tarafından ziyaretine izin verilmemesi üzerine, NATO devreye girdi.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, önceki akşam Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu telefonla arayarak, NATO kapsamında görev yapan Alman askerlerinin Alman siyasilerce ziyaretine imkan tanınmamasından duyduğu üzüntüyü iletti ve sorunun çözülmesi yönünde çaba gösterilmesini istedi.

GÖRÜLEN LÜZUM ÜZERİNE

Alman parlamenterlerin ziyaretine izin verilmediğini doğrulayan Türk diplomatik kaynaklar, “Ziyarete neden izin verilmediği” sorusuna, “Görülen lüzum üzerine” yanıtı vermekle yetindi. Daha önce Ankara ve Berlin arasında yapılan görüşmeler sonunda Alman siyasilerin Konya’daki üste görevli Alman askerlerini 17 Temmuz’da ziyaret etmeleri konusunda mutabık kalınmıştı. Alman Meclisi basın ofisi de geçen hafta yaptığı açıklamada, yedi milletvekilinin 17 Temmuz’da Konya’daki NATO üssünü ziyaret edeceğini duyurmuştu. NATO misyonu kapsamında Konya 3. Ana Jet Üssü’nde konuşlanan Alman askerleri, IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyona AWACS erken uyarı uçaklarıyla destek veriyor. Üste 30 kadar Alman askeri görev yapıyor.

Haberin Devamı

MİSİLLEME İDDİASI

Diplomatik kulislerde ise Ankara’nın tutumunu değiştirmesinde, Almanya’nın Hamburg’da yapılan G-20 Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarla toplantı yapıp hitap etmesine izin vermemesinin önemli rol oynadığı öne sürüldü.

İNCİRLİK DE KRİZ YARATMIŞTI

Almanya, milletvekillerinin İncirlik’teki üste görevli Alman askerlerini ziyaret etmesine izin verilmemesi sebebiyle yaşanan kriz sonucunda geçen ay bu üsteki askerlerini Ürdün’e taşımaya karar vermiş ve taşınma işlemi geçen hafta başlamıştı. Ankara-Berlin ilişkileri, Alman Parlamentosu’nun Haziran 2016’da 1915 olaylarını “soykırım” olarak kabul etmesi, FETÖ’den aranan çok sayıda subayın iade edilmeyip Almanya’da iltica taleplerinin kabul edilmesi nedeniyle gerilmişti. Bu gelişmelerin ardından Türkiye, Alman parlamenterlerin İncirlik Üssü'ne girişini yasaklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!