NATO Savunma Bakanları toplantısı başladı

Güncelleme Tarihi:

NATO Savunma Bakanları toplantısı başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2008 00:00

NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları, Budapeşte'de düzenlenen gayriresmi toplantı çerçevesinde, Afganistan'da artarak devam eden sorunların aşılmasına yönelik tedbir arayışlarını sürdürüyorlar.

Bakanlar, bugün başlayan ve iki gün sürecek toplantılarda İttifak'ın çeşitli bölgelerde sürdürdüğü operasyonlara ilişkin gelişmeleri incelerken, Afganistan'daki Uluslararası Destek Gücü (ISAF) dosyasını ayrıntılı olarak ele alacaklar.

Afganistan'daki Taliban rejiminin çökmesinin ardından, 2001 yılı sonunda düzenlenen Bonn Konferansı'nda, geçici yönetime destek amacıyla, "BM Güvenlik Konseyi otoritesi altında görev yapacak, gönüllü ülkelerin askerlerinden oluşan bir uluslararası koalisyon" şeklinde kurulan ISAF, 11 Ağustos 2003 tarihinden itibaren NATO tarafından yönetiliyor.

"ISAF'ın yeteneklerini geliştirmek", "Afgan ulusal ordusuna desteğin artırılması", "Afganistan'daki güvenlik sorunlarının aşılması için tedbirler" gibi başlıkları ele alacak savunma bakanları BM ve Afganistan yetkilileriyle de bir araya gelecekler.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Avrupalı müttefiklere, Afganistan'daki birimlere katkılarını artırmaları için baskıyı sürdürüyor, ancak birçok İttifak üyesinin, "ABD'nin terörizme karşı mücadelesine yeterince katkıda bulunulduğu" görüşünde olduğu gözlemleniyor.

NATO yetkilileri, ISAF'ın başarısızlıklarının İttifak'a geniş ölçüde itibar kaybettirdiğini da saklamıyor ve acil çözüm gereği üzerinde duruyorlar.

NATO'ya katılım adayı Arnavutluk ve Makedonya bakanlarının da davetli olarak katıldıkları toplantıların yarınki bölümünde İttifak'ın savunma stratejilerinin geliştirilmesi, yeni tehditlere karşı yeni operasyon düzenleri oluşturulması konusu ele alınacak.

Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün katılmayacağı toplantıda Türkiye'yi NATO Daimi Büyükelçisi Tacan İldem temsil edecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!