NATO müttefikleri Irak'ta birlikte çalışacak

Güncelleme Tarihi:

NATO müttefikleri Irakta birlikte çalışacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2005 15:28

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, ittifak üyesi 26 ülkenin tamamının, NATO'nun Irak operasyonuna “bir şekilde katılımının” sağlandığını bildirdi.

Haberin Devamı

De Hoop Scheffer, NATO olağanüstü zirvesi sırasında yaptığı açıklamada, müttefiklerin Irak'ta hep birlikte çalışacaklarını duyurdu.

  

İstanbul zirvesinde alınan kararların ardından, Irak güvenlik birimlerinin eğitimi amacıyla Bağdat yakınlarında görevlendirilen NATO subayları, geçen yıl ağustos ayında çalışmaya başlamışlardı. ”NTIM-I” (NATO Training Implementation Mission - Iraq) olarak adlandırılan operasyon çerçevesinde NATO bayrağı Irak'a girmişti.

  

ABD, Avrupalı müttefiklerin bu operasyona katkılarını artırmaları ve oluşturulan fona para aktarmaları için baskı yapıyordu.

Haberin Devamı

  

ABD Başkanı George Bush'un Avrupa temaslarını başlatması öncesinde birçok Avrupalı müttefik, NTIM-I operasyonuna maddi ve askeri katkı kararı aldıklarını açıkladılar.

  

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları da dün AB Genel İşler Konseyi'nde, Iraklı yargıçların ve güvenlik görevlilerin eğitilmesi için bir AB ekibi oluşturulmasına yeşil ışık yaktılar. Bakanlar, önümüzdeki yaz başlatılacak ve “Lex” (Yasa) olarak adlandırılacak bir operasyon çerçevesinde, 770 Iraklı savcı, yargıç, gardiyan ve polisin AB uzmanları tarafından eğitilmesini onayladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!