‘NATO ile zayıflık yok’

Güncelleme Tarihi:

‘NATO ile zayıflık yok’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2016 23:39

ABD Başkanı olarak son yurtdışı turuna başlayan Barack Obama, yeni başkan seçilen Donald Trump’ın kampanyası sırasında hedef aldığı NATO ile ilgili olarak, “ABD’nin, NATO ile güçlü ilişkisini korumaya yönelik niyetinde bir zayıflama yok” dedi.

Haberin Devamı

GÖREVİNİ 20 Ocak 2017’de Donald Trump’a devredecek olan ABD Başkanı Barack Obama, son yurtdışı turunun il durağı olan Yunanistan’a hareketinden önce Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenledi.  

TRUMP PRAGMATİK BİRİ: Trump seçim kampanyası sırasında NATO’nun ‘eskimiş’ bir kuruluş olduğunu savunarak maliyetleri paylaşmayan NATO üyelerini ABD’nin savunmayabileceğini söylemişti. Obama, “ABD’nin, NATO ile güçlü ve sağlam ilişkisini korumaya yönelik niyetinde herhangi bir zayıflama yok. Bu müttefiklikler sadece Avrupa için değil, ABD ve dünya için de çok önemli” dedi.

Donald Donald Trump ile yaptığı görüşmeye de değinen Obama, “Trump’a olabildiğim kadar dürüst davrandım. İdeolojik olduğunu düşünmüyorum bence o pragmatik biri” dedi. Seçim kampanyası yürütmekle ülke yönetmenin farklı olduğunu söyleyen Başkan Obama, “Seçilmiş başkana görüşmemizde tavsiyem yönetimin seçim kampanyasından farklı olduğu şeklindeydi. O da bunun farkında” diye konuştu.

Haberin Devamı

ABD SÜRAT BOTU DEĞİL: Obama şöyle devam etti: “Federal hükümetimiz ve demokrasimiz sürat botu değil, okyanus gemisi. Başkanlığa geldiğimde ben bunu fark ettim” dedi. Obama, bu sözleriyle ABD’nin politika değiştirmesinin kolay olmadığını ifade etti.  Obama bir soru üzerine Suriye’de Libya’daki gibi askeri müdahalede bulunmalarının imkânsız olduğunu ve bu yüzden ellerinden geldiğince siyasi çözüm için baskı uygulayacaklarını kaydetti.

Obama, Yunanistan’da Başbakan Aleksis Çipras ile görüştü. İki lider daha sonra basın toplantısı düzenledi. Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik krizle ilgili konuşan Obama, “Yunanistan’ın kreditörlerine, ekonomik toparlanmaya doğru giden yolda adımlar atmaları için çağrıda bulunmaya devam edeceğim” diye konuştu.

TÜRKİYE DE GÖRÜŞÜLDÜ: Çipras da Kıbrıs sorununa değinerek, “Müzakerelerde başarı kesin değil ama on yıllar süren sorunu çözme fırsatı olabilir” dedi. Obama ile olan görüşmede Yunanistan’ın ekonomik sorunu ve bölgesel meselelerin yanısıra Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs sorununun da ele alındığını belirten Çipras, “Türkiye’nin bölge için kritik rolü bulunan bir ülke olduğunu” söyledi.

Haberin Devamı

 ATİNA’DA OBAMA PROTESTOSU

Obama ile Çipras’ın görüştüğü saatlerde binlerce kişi de Atina sokaklarında protesto gösterisi düzenledi. Yunanistan Komünist Partisi üyeleri, Obama’nın bulunduğu başkanlık sarayına yürümeye çalışırken polis biber gazıyla müdahale etti. Obama’yı protesto eden anarşistler de sabahın ilk saatlerine kadar polisle çatıştı. 

‘NATO ile zayıflık yok’

‘NATO ile zayıflık yok’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!