NATO ile Avrupa Birliği arasında yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

NATO ile Avrupa Birliği arasında yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2016 00:16

TÜRKİYE’nin Kıbrıs sorunu nedeniyle yıllarca ilerleme sağlanmasını engellediği NATO-Avrupa Birliği ilişkileri yeni bir döneme giriyor.

Haberin Devamı

Brüksel’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, NATO ve AB arasında yedi alanı kapsayan ve 42 maddeden oluşan önlemler paketine onay verildi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, daha önce örneği görülmemiş sınamalar nedeniyle ilişkilerin her zamankinden daha önemli olduğunu belirtirken, Kıbrıs sorununun çözümünün NATO ile AB arasındaki ilişkilerin ilerlemesi açısından ön şart olmadığını söyledi.

İŞBİRLİĞİ MESAJI

Stoltenberg, “Kıbrıs’ta yaşanan sorun çözülmese de NATO-AB işbirliğinin güçlendirilmesi gerekiyor. Kıbrıs’taki anlaşmazlıkta bir çözüm görmek istiyorum ama bu NATO-AB işbirliğinin ilerlemesi için bir ön şart değil” dedi. Pragmatik bir yaklaşım sergilediklerini söyleyen Stoltenberg, “Türkiye elbette bugün aldığımız kararın bir parçası” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de, “AB ve Türkiye arasındaki İlişkiler zaman zaman karmaşık olabiliyor. Ancak ilişkiler, zengin, derin ve her iki taraf açısından da temel öneme sahip” diye konuştu.

İki kurum arasında 22 ortak üye bulunmasına karşın bugüne kadar işbirliği ileri düzeye taşınamamıştı. Sağlanan uzlaşı, NATO üyesi olup AB üyesi olmayan Türkiye’nin, AB üyesi olup NATO üyesi olmayan Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne yönelik politikasında değişiklik anlamına gelecek bir içeriği yansıtmıyor.

NATO-AB arasındaki işbirliği çerçevesinde konvansiyonel tehditlerin yanı sıra siber alandaki ve hibrit tehditlere karşı ortak çalışma artırılacak.

Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs’taki soruna çözüm bulunması amacıyla yürüttüğü girişimleri memnuniyetle karşıladığını belirten Stoltenberg, “Kıbrıs’ta bu görüşmelerde biraz ilerleme sağlandı ama bunun başarılı olup olmayacağını söylemek için henüz çok erken. Kıbrıs’ta yaşanan sorun çözülmese de NATO-AB işbirliğinin güçlendirilmesi gerekiyor. Kıbrıs’taki anlaşmazlıkta bir çözüm görmek istiyorum ama bu NATO-AB işbirliğinin ilerlemesi için bir ön şart değil” dedi. İki kurum arasında 22 ortak üye bulunmasına karşın bugüne kadar işbirliği ileri düzeye taşınamamıştı. NATO üyesi olup AB üyesi olmayan Türkiye’nin, AB üyesi olup NATO üyesi olmayan Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne yönelik politikasında değişiklik söz konusu değil. Üzerinde uzlaşılan unsurlar da Türkiye’nin politikasında değişiklik anlamına gelecek bir içeriği yansıtmıyor. NATO-AB arasındaki işbirliği çerçevesinde konvansiyonel tehditlerin yanı sıra siber alandaki ve hibrit tehditlere karşı ortak çalışma artırılacak. Stoltenberg, işbirliğinin pragmatik ve NATO’nun faaliyetlerini tamamlayıcı nitelikte olacağını söyledi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!