NATO’dan Türkiye’ye tam destek

Güncelleme Tarihi:

NATO’dan Türkiye’ye tam destek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2015 01:21

Türkiye’nin 4’üncü madde uyarınca toplantıya çağırdığı NATO’dan Ankara’nın IŞİD ve PKK ile mücadelesine destek mesajı çıktı. Toplantı sonrası “Terörizm hoş görülemez. Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz” diye açıklama yayınlandı.

Haberin Devamı

SURİYE’de IŞİD, Kuzey Irak’ta PKK hedeflerine yönelik operasyon yürüten Türkiye’nin Washington Antlaşması’nın 4’üncü maddesinin aktive edilmesini talep etmesi üzerine NATO ülkelerinin daimi temsilcilerinden oluşan Kuzey Atlantik Konseyi (NAC), NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlığında toplandı. Toplantıdan, “Türkiye’yle güçlü dayanışma, terörizmle mücadeleye tam destek ve NATO’nun güvenliğinin bölünmezliği” ayakları üzerine oturtulan bir açıklama çıktı. Bilgilendirme ve istişare amaçlı toplantı sonrasında yapılan açıklama müttefik ülkelerin Türkiye’ye yönelik “siyasi desteğini” göstermesi açısından önemli. Açıklamada şu vurgular yer aldı:

Türkiye’ye terör saldırılarını güçlü şekilde kınıyor ve Suruç saldırısının ve polis ile askeri yetkililere yönelik diğer saldırıların kurbanlarının ailelerine ve Türk hükümetine taziyelerimizi iletiyoruz.
Terörizm NATO ülkelerinin güvenliğine ve uluslararası istikrar ile refaha doğrudan tehdit oluşturuyor. Terörizm sınır, milliyet ve din tanımayan küresel bir tehdit ve uluslararası toplumun birlikte mücadele edip üstesinden gelmesi gereken bir meydan okuma.
Hangi şekil olursa olsun terörizm hoş görülemez ve meşru gösterilemez. İttifak’ın güvenliği bölünmezdir ve Türkiye’yle güçlü dayanışma içindeyiz.
NATO’nun güneydoğu sınırındaki gelişmeleri çok yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Askeri talep yok

Haberin Devamı

Toplantıda bazı ülkeler daimi temsilci düzeyinden daha düşük bir seviyede temsil edildi. Türkiye’yi de Daimi Temsilci Yardımcısı Gülin Dinç temsil etti. Son gelişmeler ışığında alınan önlemler konusunda müttefik ülkeleri bilgilendiren Türkiye’nin askeri nitelikli herhangi bir ek talebi gündeme gelmedi.

4’üncü madde 4’üncü kez kullanıldı

Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 4’üncü maddesinde şu ifadeler yer alıyor: Taraflardan herhangi biri, taraflardan herhangi birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır.
Danışma amaçlı 4’üncü madde geçtiğimiz yıllarda Türkiye tarafından iki kez kullanıldı. Türkiye bu madde bağlamında 2003 ve 2012’de NATO’yu toplantıya çağırırken Polonya da 2014’te aynı yönde talepte bulundu.

Haberin Devamı

‘Güvenli bölge’de NATO devrede değil

Toplantı paralelinde en fazla merak edilen konulardan birini de NATO’nun son günlerde Türkiye’de çok tartışılan Suriye sınırında “güvenli bölge” kurulması konusuna yaklaşımı oluşturuyordu. ABD ile Türkiye arasında konuya ilişkin müzakerelere NATO herhangi bir aşamada dahil edilmedi. Stoltenberg de yaptığı açıklamada NATO’nun pozisyonunu şu sözlerle net şekilde tanımladı: “NATO bu çabaların bir parçası değil. Bu Türkiye ile ABD arasında ikili düzeyde tartışılan bir konu. Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye ilişkin artan çabalarını memnuniyetle karşılıyorum.”

Suriye’de krizin başlangıcından bu yana izlediği politikada değişikliğe gitmeyen ve IŞİD’le mücadelede de ABD önderliğinde oluşturulan geniş katılımlı uluslararası koalisyonun ön planda olmasını tercih eden NATO, kısa vadede mevcut pozisyonunu koruyacağının sinyalini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!