Napster'ın kullanımı yasaklandı

Güncelleme Tarihi:

Napsterın kullanımı yasaklandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sezen Aksu aç kalacak!
Nevzat BASIM
nbasim@hurriyetim.com.tr

İnternet'te 2000 yılının modası, 'değiş-tokuş'. 1999 yılı sonunda Napster ile başlayan bu moda giderek yaygınlaşıyor.

Geçtiğimiz hafta ayrıntılı öyküsünü anlattığımız Napster, elinizdeki müzik dosyalarını değişmenizi sağlıyor. Diyelim sizde Sezen Aksu şarkıları, bir başka arkadaşınızda Bülent Ortaçgil şarkıları var. Napster aracılığıyla birileri sizden Sezen şarkılarını, siz de bir başkasından Ortaçgil şarkılarını alabiliyorsunuz. Bu değiş-tokuş işlemi herkesi memnun ediyor.

Ama ne Sezen Aksu ne de Bülent Ortaçgil, henüz 'felaketlerinin' farkında değil:

Artık aldığınız müzik CD'lerindeki şarkıları bilgisayar formatına dönüştürmek öyle kolaylaştı ki! Genellikle müzik setlerinde kullandığınız CD'yi bilgisayarınıza takıyorsunuz. Bu sırada bir yazılım devreye giriyor ve CD'deki şarkıları alıp, dijitalize ederek MP3 formatında kaydediyor. (Bu iş için kullanılabilecek yazılımı www.musicmatch.com adresinden bedava indirebilirsiniz...)

Dijitalize edilmiş şarkıyı, artık değiş tokuş programlarından herhangi biriyle istediğiniz kişiye verebilirsiniz. Bu ne anlama geliyor?

Şu: Siz bandrollu bir Sezen Aksu CD'si alıyorsunuz. Bilgisayarınıza dijital formatta kaydediyorsunuz. Sonra da şarkıları Napster gibi değiş - tokuş programları aracılığıyla istediğiniz veya isteyen herkese veriyorsunuz. Değiş-tokuş programları aracılığıyla istedikleri 'müziğe' sahip olanlar, herhangi bir bedel ödemiyorlar. (Bu iş böyle giderse, yakında her şarkıcının en fazla 10 tane albümü satılacak; albümü para verip alanlar bilgisayarlarına kaydedecek, sonra da bunları isteyen herkese dağıtacak... 10 CD'den yapılan kopyalarla, hiç para ödemeden herkes istediği müzisyenin şarkısına sahip olacak...)

Eğer Sezen Aksu, Teoman, Bülent Ortaçgil ve diğerleri, sattıkları müzik kayıtları sonucunda para kazanıyor ve yeniden üretimde bulunabiliyorsa (herhalde babalarının mirasını yemiyorlar :-)), siz şimdi İnternet ve bilgisayar kolaylıkları yoluyla onların kendilerini yeniden üretebilme olanaklarının önünü kesiyorsunuz.

Bunu Metallica görüyor... Bunu Amerikalı, Avrupalı müzisyen görüyor... Bunu, Türk müzisyen görmüyor mu?

İKİ NOT:

1- Geçtiğimiz hafta kendisinden hayranlıkla sözettiğim Licklider'ın hikayesini yazılmış en iyi İnternet tarihi kitabından okuyabilirsiniz:
'Sihirbazların Gecelediği Yer / İNTERNET TARİHİ / Güncel Yayıncılık 1. Baskı: Nisan 2000'

2- Napster (www.napster.com) dışında, her formatta -resim, müzik, doküman ve saire- değiştokuşu yapabileceğiniz diğer yazılımların adresleri şunlar:

www.imesh.com
www.scour.com
www.cutemx.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!