Nagasaki kurbanları için 25 bin kişilik anma töreni

Güncelleme Tarihi:

Nagasaki kurbanları için 25 bin kişilik anma töreni
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin, 2.Dünya Savaşı'nda Japonya'nın Nagasaki kentine attığı atom bombası sonucu ölenlerin 52. yıl anısına, bu kentte binlerce kişinin katıldığı bir tören yapıldı.

9 Ağustos 1945'te atom bombasının atıldığı ve tam 115 bin 669 kişinin öldüğü yerin yakınında kurulan Nagasaki Barış Parkı'nda, yaklaşık 25 bin kişi atom bombası kurbanlarını anmak üzere toplandı. Toplantıda konuşan Nagasaki Belediye Başkanı İtço İto, ABD'nin geçen ay Nevada'da gerçekleştirdiği nükleer denemeyi kınadıklarını söyledi. Nükleer silahlarla ilgili bütün denemelerin durdurulmasını istediklerini beliren İtço İto, Japon hükümetinden de, ABD'nin geçen ayki nükleer denemesini protesto etmesini istedi.

‘‘İnsanlık dışı ve dehşet verici'' olarak nitelediği atom silahlarına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan İtço İto, Nagasaki halkının, bu bombardımanları aklamaya çalışan görüşün hala var olduğu gerçeğini hoş göremeyeceğini belirtti.

Dünyada ilk atom bombası Nagasaki'den üç gün önce Hiroşima'ya atılmıştı. Hiroşima'ya atılan atom bombası da, yaklaşık 140 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!