Müzikal işkence

Güncelleme Tarihi:

Müzikal işkence
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2008 00:00

Denizaşırı ABD hapishanelerindeki tutuklulara 24 saat boyunca yüksek sesli müzik dinletilmesi, Amerikalı müzisyenlerin de tepkisini çekti. Metallica’dan Britney Spears’e birçok sanatçının eseri hálá "işkence aracı" olarak kullanılıyor.

IRAK, Afganistan ve Guantanamo’daki ABD hapishanelerinde yargılanmadan tutulan esirlere yönelik "yüksek sesli müzik işkencesi," tutuklulardan sonra, eser sahiplerini de isyan ettirdi. Aralarında Massive Attack gibi grupların ve Tom Morello gibi müzisyenlerin de bulunduğu isimler bir araya gelip, dün bir kampanya başlattılar. Guantanamo’daki onlarca tutukluyu temsil eden İngiliz hukuk kurumu Reprieve, bundan böyle birçok konser ve festivalde, birkaç dakika boyunca sessiz kalınarak bu uygulamanın kınanacağını açıkladı. Sessiz eylem, uygulama sonlanana dek sürecek.

O dönemde Irak’taki ABD güçlerine kumanda eden Korgeneral Ricardo Sanchez, 14 Eylül 2003’te, "korkularını ve yaşadıkları esaret şokunu artırıp kontrollerini kaybetmelerini sağlamak amacıyla" gözetim altındaki yüzlerce tutukluya sistematik olarak yüksek sesli müzik dinletilmesi talimatını vermişti. O günden beri bu uygulama sürüyor. Kesintisiz olarak yüksek sesli müziğe maruz kalan tutukluların, "intihara meyilli" hale geldikleri belirtiliyor.

İşte o şarkılar

Enter Sandman, Metallica.

Shoot to Thrill, AC/DC.

White America, Eminem.

Born in the USA, Bruce Springsteen.

Susam Sokağı melodisi

Britney Spears külliyatı

Aerosmith, Christina Aguilera, Lil Kim, Limp Bizkit ve Red Hot Chili Peppers şarkıları.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!