Müzakere gözcüsü olalım

Güncelleme Tarihi:

Müzakere gözcüsü olalım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2005 02:06

3 Ekim öncesinde 43 imzalı mektupla Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduklarını ilan eden Fransız milletvekilleri bu kez, Cumhurbaşkanı Chirac’tan ‘müzakere sürecini izleme grubu’ oluşturulmasını istediler.

FRANSA’da Nicolas Sarkozy’nin iktidardaki ‘Halk Hareketi İçin Birlik Partisi-UMP’den milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın makamına başvurarak, ‘Türkiye’nin müzakere sürecini izleme grubu’ oluşturmak istediklerini bildirdiler.

Lüksemburg zirvesi öncesinde altına imza attıkları bir mektupla Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olduğunu ilan eden 43 milletvekili, yeni taleplerini Elysee Sarayı Genel Sekreteri Frederic Salat-Baroux’ya iletti.

Türkiye aleyhtarı grup adına milletvekilleri Richard Mallie ve Yves Bur Salat-Baroux’ya ‘Biz iktidar partisi olarak imtiyazlı ortaklık isterken, kamuoyu da Türkiye ile müzakelerin açılmasına karşı olduğu halde Lüksemburg toplantısında Fransa tam üyelik müzakerelerinin açılmasına itiraz etmedi. Ancak buna rağmen biz bir parlamenter heyeti oluşacak ‘Müzakereleri izleme grubu’ kurmak istiyoruz’ dedikleri öğrenildi.

CHIRAC’IN DESTEĞİNİ ANLAMIYORUZ

Görüşme sonrası Elysee Sarayı Genel Sekreteri Salat ‘Fransa’nın Türkiye ile ilgili tutumunu salı günü Cumhurbaşkanımız Chirac bir kez daha açıklamıştır. Milletvekillerine randevu şeffaflık politikası çerçevesinde verilmiş ve kendilerine müzakere süreci ile ilgili bilgi verileceği belirtilmiştir’ açıklamasını yaptı. Milletvekilleri ise parti bünyesinde iki kez Türkiye’ye tam üyelik hedefi değil ‘imtiyazlı ortaklık’ verilmesi kararı alındığı halde

Cumhurbaşkanı Chirac’ın hálá neden Türkiye’yi desteklediğini anlayamadıklarını belirttiler.

MECLİS’TE DE TÜRKİYE ALEYHTARLIĞI

Türkiye konusu Fransa Ulusal Meclisi’nde de tartışıldı. Fransa Demokrasi Birliği Partisi Başkanı François Bayrou, Başbakan Dominique de Villepin’e ‘Müzakere sürecinde Türkiye’ye karşı hareket edebilecek miyiz’ diye sordu. Villepin ise ‘evet’ demekle yetindi. Milletvekilleri şu tepkileri verdi:

Sarkozy yanlısı milletvekili Yves Jego: Eğer Türkiye’yi reddebileceksek, niye şimdiden söylemiyoruz.

Christian Philip: 2007’de Elysee’ye aday olabilcek kişinin General de Gaulle’ün 1963’te İngiltere’ye yaptığı gibi kesin bir dille Türkiye ile müzakerelerin durdurulacağını ifade etmesi gerekir.

Herve Novelli: ‘Müzakelerin açılması imtiyazlı ortaklık hipotezini ortadan kaldırmıştır, şimdi ‘evet’ ve ‘hayır’ demekten başka seçeneğimiz yok’.

Dominique Paille: ‘Bu kararla kamuoyunun bir kısmını kaybettik, bu bize 2007 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir boomerang gibi geri gelerek oy kaybettirecektir’.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!