Musul'da insanlık krizi! Mahsur kalan siviller böyle görüntülendi

Güncelleme Tarihi:

Musulda insanlık krizi Mahsur kalan siviller böyle görüntülendi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2017 12:09

Haziran 2014'te terör örgütü DEAŞ'ın kontrol altına aldığı Irak'ın ikinci büyük kenti Musul, Irak ordusu tarafında kurtarıldıktan sonra havadan görüntülendi. Harabeye dönen şehrin bir bölümünde çok sayıda sivilin mahsur kaldığı görülüyor.

Haberin Devamı

Musul'un DEAŞ'tan temizlenmesinin ardından şehir merkezi ilk kez net bir şekilde havadan görüntülendi. Görüntülerde şehrin belli bölgelerinin hayalet şehre döndüğü görülüyor. Drone tarafından kaydedilen görüntülerde çok sayıda sivilin şehrin bir bölümünde mahsur kaldığı ortaya çıktı. 

Kentte belirli bir bölgede mahsur kalan çok sayıda sivilin bölgeden kaçmayı başaramadığı aktarıldı. 

MUSUL'DAKİ FACİANIN BOYUTUNU RAKAMLAR ANLATIYOR

Irak sivil savunma ekiplerinin, Musul kentini terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığı Ekim 2016'dan bu yana yaklaşık bin 700 cesedi enkaz altından çıkardığı belirtildi.

Musul İl Meclis Üyesi Husameddin el-Abbar, Musul'un terör örgütü DEAŞ'tan kurtarılması için 17 Ekim 2016'da başlatılan operasyondan bugüne kadar enkaz altından sivillere ait bin 700 ceset çıkarıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Musulda insanlık krizi Mahsur kalan siviller böyle görüntülendi

Kentin batı yakasında 200'den fazla evin de enkaz yığınına dönüştüğünü kaydeden Abbar, kurtarma ekiplerinin çalışmalarına başlamasıyla birlikte söz konusu sayının daha da artabileceğini dile getirdi.

Başbakan Haydar el-İbadi, Haziran 2014'ten bu yana DEAŞ'ın kontrolünde olan Musul'un tamamen kurtarıldığını dün resmen ilan etmişti.
Irak ordusu, Peşmerge ve ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleriyle 17 Ekim 2016'da Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması kapsamında doğu yakasına operasyon başlatmıştı. Doğu yakasının yaklaşık 100 gün süren operasyonların neticesinde 24 Ocak'ta tamamen DEAŞ'tan geri alınmasının ardından 19 Şubat'ta da Musul'un batı yakasının kurtarılması için üç cepheden operasyon başlatılmıştı.

"EN AZ 50 MİLYAR DOLAR GEREKLİ"

Irak Parlamentosu Yıkılan Bölgelerin Yeniden İnşası Komisyonu Başkanı Necibe Necib, kurtarma operasyonu sona ermeden Musul ve diğer bölgelerde meydana gelen zararın tam olarak tespit edilmesinin mümkün olmadığını, ancak tahmini bir rakam çıkarılabileceğini söyledi.

Necib, "Musul kent merkezi ve ona bağlı ilçelerin hemen hepsinde büyük yıkım var. Zararın tespiti için uluslararası bir örgüt görevlendirildi. Musul'un yeniden inşası için net olmayan rakamlara göre en az 50 milyar dolarlık bir bütçe lazım." diye konuştu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!