Murat Kurnaz Bremen'de annesinin yanında

Güncelleme Tarihi:

Murat Kurnaz Bremende annesinin yanında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2006 12:37

Terör zanlısı olarak ABD'nin Küba'daki Guantanamo üssünde 4 yıldır tutulduktan sonra serbest bırakılan Murat Kurnaz, Alman yetkililere zincirlerle teslim edildi.

Haberin Devamı

Murat Kurnaz'ın avukatı Bernhard Docke, ABD'nin Küba'daki Guantanamo üssünde terör zanlısı olarak 4.5 yıl tutulduktan sonra dün Almanya'ya getirilen Murat Kurnaz'ın, askeri bir uçakla, elleri ve ayakları bağlı, gözleri bantlı şekilde uçağın zeminine zincirlenerek getirildiğini söyledi.

Docke, Bremen'de düzenlediği basın toplantısında, “Murat Kurnaz 15 Amerikan askerinin refakatinde, elleri, ayakları bağlı, gözü bantlı ve yere zincirlenmiş olarak askeri uçakla Almanya'ya getirilerek Alman yetkililere teslim edildi. Yolculuk esnasında hakaretler gördü. Guantanamo'ya götürüldüğü gibi Almanya'ya getirilmiş oldu. Alman yetkililer de gördüklerine şaşırdılar. Bu olay Amerikalıların olaydan hiçbir ders çıkarmadığını gösteriyor” dedi.

Murat Kurnaz'ın basın toplantısına neden katılmadığını merak edenler olabileceğini belirten Docke, “Bu genç bir daha dışarı çıkıp ailesine kavuşacağını bilmeden 4,5 yıl kafeste yaşadı. Bana dün anlattığına göre, Guantanamo'da yaklaşık 4 yıl boyunca hücresinde ışığı gece gündüz yanıyordu. Kurnaz orada işkence gördü” diye konuştu.

Haberin Devamı

Docke, Kurnaz'ın zamana ihtiyacı olduğunu belirterek, “Bu kadar işkenceden sonra yaşadığı ani değişimi özümsemesi lazım. Guantanamo'da kendisine adeta bir hayvan gibi muamele edildi. Ona biraz zaman tanımalıyız” dedi.

Docke, Kurnaz'ın annesi Rabia'nın da oğluna kavuştuğu için memnun olduğunu ve çok duygusal bir gün yaşadığını söyledi.

Avukat Docke, Guntanamo'nun varlığının büyük bir skandal olduğunu belirterek, Amerikan tarafının 2002 yılından beri Kurnaz'ın suçsuz olduğunu bildiğini, buna rağmen müvekkilinin serbest bırakılmasının bu günlere kaldığını söyledi.

Kurnaz'ın Guantanamo'ya götürüldüğü dönemdeki Alman hükümetine de başvurduğunu söyleyen Docke, “Onlar bana, 'Amerikalılar izin vermiyor. Biz bir şey yapamayız. Kurnaz Türk vatandaşı' dediler. Ancak Amerikalılar Murat Kurnaz'ın serbest bırakılmasını hükümete teklif etti, dönemin hükümeti bunu reddetti” diye konuştu.

Hükümet Sözcü Yardımcısı Thomas Steeg ise yaptığı açıklamada, hükümete bir suçlamada bulunulamayacağını, hükümetin, iddiaların aksine Kurnaz'ın serbest bırakılması için çaba sarf ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Öte yandan, Bremen Savcılığından yapılan açıklamada, Kurnaz hakkında, bir terör örgütüne üye olmak suçlamasıyla tekrar soruşturma başlatılacağı bildirildi.

Kurnaz hakkında daha önce açılan soruşturma, Kurnaz'ın Almanya'da olmaması nedeniyle gecici olarak durdurulmuştu.

Murat Kurnaz, 11 Eylül olaylarından sonra Pakistan'da tutuklanmış ve 2002 yılında ABD'nin Küba'daki Guantanamo üssüne götürülerek, burada El Kaide örgütü için savaştığı gerekçesiyle 4,5 yıl tutulmuştu.

ANNESİNİN YANINDA

Almanya'nın Rheinland Pfalz eyaletindeki Ramstein Amerikan Hava Üssüne getirilerek serbest bırakılan Kurnaz'ın, bu sabah erken saatlerde avukatı Bernhard Docke tarafından Bremen'de annesinin evine getirildiği belirtildi.
Docke, bugün düzenleyeceği basın toplantısına Kurnaz'ın katılmayacağını belirterek, "Kurnaz, ilk önce doktorlar tarafından muayene edilecek. Kamuoyunun önüne daha önce çıkmayacak" dedi.

Müvekkillinin zaman ihtiyacı olduğunu söyleyen Docke, "Bir işkence hapishanesinden özgürlüğe bir anda geçen Kurnaz'ın bunu hazmetmek için zamana ihtiyacı var" diye konuştu. Uluslararası insan hakları örgütlerine ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'e Kurnaz'ın serbest bırakılması için harcadıkları çabalardan dolayı teşekkür eden Docke, Merkel'den önce iktidarda olan SPD (Sosyal Demokrat Parti) ve Yeşiller koalisyon hükümetini ise gerekli çabayı göstermedikleri gerçeksiyle eleştirdi. Docke, Bremen eyalet hükümetini de bu konuyu görmemezlikten gelmek ve pasif davranmakla suçladı.

Murat Kurnaz, 11 Eylül olaylarından sonra Pakistan'da tutuklanmış ve 2002 yılında Guantanamo üssüne konulmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!