Mülteci tsunamisi

Güncelleme Tarihi:

Mülteci tsunamisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2011 00:00

İtalya’nın Tunus açıklarındaki dünyanın en ünlü isimleri ile Avrupa’nın jet sosyetesinin uğrak yeri Lampedusa adası son 2 günde 5 binden fazla Tunuslu mültecinin akınına uğradı. Paniğe kapılan İtalyan hükümeti, AB’den acil yardım istedi. İtalya Dışişleri Bakanı, 1991’de Arnavutluk’a yaptıkları gibi Tunus’a asker gönderebileceklerini açıkladı.

TUNUS’da başlayan ve Mısır’a sıçrayan halk devriminin ilk şok dalgası mülteci akını halinde İtalya’yı vurdu. Son 48 saat içinde 5 binden fazla mülteci, derme çatma teknelerle Tunus açıklarında İtalya’nın jet sosyetesinin villalarının bulunduğu tatil adası Lampedusa’ya çıktı. Hazırlıksız yakalanan İtalya, adaya askeri birlikler gönderirken, AB’den de acil yardım istedi.

Zeynel Abidin bin Ali’nin devrilmesinin ardından Tunus’tan kaçmaya çalışan binlerce kişi, küçük tekneler ile en yakın AB toprağı İtalya’ya yola çıktı. İtalyan sosyetesinin tatil yeri Lampedusa adası önceki gün ve dün bir anda yüzlerce Tunuslu mülteci taşıyan teknelerle karşılaşınca İtalyan ordusu alarma geçti.

Üst üste bindikleri derme çatma tekneler ile İtalyan topraklarına adım atan mülteciler, hemen siyasi sığınma hakkı istedi. İtalya’da sığınma hakkı isteyenlerin mahkemeye çıkartılması gerekmesi nedeniyle çaresiz kalan askeri birlikler, mültecileri en yakın mahkemenin bulunduğu İtalya’ın güneyine taşımaya başladı. Bir grup mülteci uçaklar ve helikopterler ile taşınırken, İtalya hükümeti de olağanüstü toplandı. Bu arada adaya ulaşmaya çalışan bir tekne alabora olması sonucu bir Tunuslu mülteci öldü, ikisi ise kayboldu.

Mısır’dan da korkuluyor

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, AB’den yardım istedi ve 1991 yılındaki Arnavutluk’ta meydana gelen olaylara dikkat çekerek, “Bu kadar mülteciyi alamayız, hemen önlem almalıyız, Mısır gibi diğer ülkelerin mültecileri de bize gelir” çağrısı yaptı. Frattini, gelen mülteci teknelerinin sayısının giderek arttığına da dikkat çekerek, “Kaçışları durdurmak için 1991 yılında Arnavutluk’a asker çıkarmıştık. Yine aynı şekilde İtalyan askerleri mülteci akınını durdurmak için Tunus’a çıkabilir” dedi.

Tunus hükümeti “kaçmaya çalışan birçok insanın gözaltına alındığını” ve bölgeye ek birlikler gönderildiğini duyurdu. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın bugün Tunuslu yetkililerle yapacağı görüşmede konunun ele alınacağı öğrenildi.

Armani ve Depardieu’nun adası

TUNUS’un 50 mil açığında bulunan 3 küçük adanın en büyüğü Lampedusa, başta İtalyan jet sosyetesi olmak üzere dünyaca ünlü isimlerin villalarının bulunduğu uğrak yerlerinden biri. Ada, lüks otelleri ve malikâneleri ile Avrupalı zengin turistlerin de gözde yerlerinden. Lampedusa’da, Giorgio Armani ve Gerard Depardieu gibi ünlü isimlerin villalarının bulunuyor. Teknelerle adaya ulaşan Tunusluların bir kısmı, çevrelerindeki zenginliği görünce ayrılmak istemedi.

* Tsunami: Büyük depremlerin deniz tabanında yol açtığı hareketlenme ile oluşan dev dalgalar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!