‘Mülteci göçü siyasi sorun’

Güncelleme Tarihi:

‘Mülteci göçü siyasi sorun’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu, İtalya'ya yönelik göçün daha çok ‘siyasi’ olduğunu vurgulayan ve bölgedeki Kürt sorunundan soyutlanamayacağını belirten bir karar aldı. Dün öğlen saatlerinde oylanan ve oy birliği ile kabul edilen kararda, Türkiye'ye yönelik Kürt sorununa siyasi çözüm araması çağrısı yapılırken, kararda AB ülkelerinin de sorunun çözümü için uluslararası alanda girişimlerde bulunması talebi yer aldı.

AB ülkeleri ve Türkiye'nin insan taciri ve mafya örgütlerine karşı Avrupa Polis Birliği Europol bünyesinde ortak mücadele vermeleri istenen kararda ayrıca, kaçak göçmenlerin ilticaya başvurma haklarının gözardı edilmemesinin altı çizildi. Avrupa Parlamentosu'ndaki tüm siyasi grupların ortak olarak hazırladıkları ve oy birliği ile onayladıkları kararda yer alan önemli hususlar şunlar:

- Kürt sorununa siyasi çözüm bulunması için uluslararası alanda girişimde bulunulması için Avrupa Birliği'ni göreve çağırıyoruz.

- Avrupa Birliği ülkeleri, Avrupa Birliği Konseyi ve AB Komisyonu kürt mülteciler sorunu karşısında ortak tavır belirlemeliler.

- Türkiye'nin, Kuzey Irak'taki askeri operasyonları son bulmalıdır ve Ankara bu soruna siyasi bir çözüm aramalıdır.

- AB ülkeleri ve Türkiye, insan tacirleri ve mafya örgütleriyle Avrupa Polis Birliği Europol bünyesinde ortak mücadele vermelidirler.

Öte yandan, İtalya Başbakanı Romano Prodi, ‘Türkiye, İtalya’ya kaçak giren mültecileri geri almaya hazır' dedi. Parlamentoda muhalefetin sorularını cevaplayan Prodi, hükümetin sadece Kürt mültecilere şartsız siyasi sığınma hakkı tanıyacakları yolundaki açıklamasının yanlış anlaşıldığını vurgulayarak, ‘Biz her başvuruyu çok yönlü değerlendireceğiz ve başvuruyu yapan kişinin uluslararası alanda suçunun bulunup bulunmadığını saptayarak karar vereceğiz’ dedi. Prodi, 27-28 Ocak'ta göç konusunda bir mini zirve düzenlenerek, sorunun ikili işbirliği çerçevesinde ele alınacağını da sözlerine ekledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!