"Muhteşem Süleyman"a yarım milyon sterlin

Güncelleme Tarihi:

Muhteşem Süleymana yarım milyon sterlin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2008 18:28

İngiltere'deki müzayede kuruluşu Sotheby's'de yapılan ve birbirinden değerli eserlerin satışa sunulduğu "İslam Dünyası Sanat Eserleri" müzayedesinin en önemli parçalarından olan ve "Muhteşem Süleyman" adıyla anılan Sultan Süleyman'ın portresi, 505 bin 250 sterline satıldı.

İtalyan ressam Tiziano Vecellio tarafından 1538 tarihinde İtalya'nın Venedik kentinde tamamlanan 72,4 x 61 santimetre boyutlarındaki yağlı boya tablonun alıcısı açıklanmadı.

Müzayede 420 bin sterlin fiyatla sonlanırken, alıcının, komisyon ve vergilerle birlikte 505 bin 250 sterlin ödeyeceği bildirildi.

Mantua Dükü Frederico Gonzaga için yapıldığı tahmin edilen ve 1961 yılında şimdiki sahibi tarafından satın alınarak Londra'ya getirilen tablonun satışı sırasında aralarında Türklerin de bulunduğu alıcılar kıyasıya mücadele etti. Ancak satışın sonunda müzayedeye telefonla katılan ve adı açıklanmayan kişi tablonun sahibi oldu.

Yüzlerce eserin satışa sunulduğu müzayedede ayrıca Osmanlı dönemine ait nadide bir kalkan ve buna ait deri kılıf da alıcı karşısına çıkartıldı. Kalkan ve kılıfı 457 bin 250 sterline satılırken, Osmanlı dönemine ait, aralarında kama, hançer ve tüfeklerin de bulunduğu çok sayıda silah da 3 bin 500 ile 25 bin sterlin arasında değişen fiyatlarla alıcı buldu. Tüfeklerin gümüş kakma ve sedef süslemeleri dikkati çekti.

Yine Osmanlı dönemine ait bir diğer kalkan da 32 bin sterline el değiştirdi.

İpek üzerine sim işlemeli II. Sultan Mahmud tuğralı örtülerin 24 bin sterline satıldığı müzayedede çok sayıda gümüş obje, mobilya ve halı ile çeşitli dönemlere ait Osmanlı çinileri de alıcının ilgisine sunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!